Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 29 sep 2020 / 08:23 uur

Meerderheid zorgpersoneel tevreden, maar werkdruk te hoog en ziekteverzuim flink gestegen

Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn is het hoogst van alle bedrijfstakken. Daarnaast ervaart ruim de helft van de werknemers in de ziekenhuiszorg, jeugdzorg en kinderopvang een te hoge werkdruk. Maar tegelijkertijd is ruim driekwart van de medewerkers in zorg en welzijn tevreden met het werk.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers van het CBS gaan over het eerste en tweede kwartaal van dit jaar. Er kon niet worden onderzocht of de coronacrisis, die in het eerste kwartaal opkwam, invloed heeft gehad op deze cijfers.

Ziekteverzuim

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen er van elke duizend werkdagen 61 verloren aan ziekteverzuim door werknemers in zorg en welzijn. Dat is het hoogste ziekteverzuim van alle werktakken. Het gemiddelde in de gehele economie ligt op 44 dagen. Dat is niks nieuws: het ziekteverzuim in zorg en welzijn is al het hoogst sinds 2017. Wel is de stijging van het ziekteverzuim in deze bedrijfstak dit jaar groter dan normaal, vergeleken met andere bedrijfstakken.

Vooral werknemers in verpleging, verzorging en thuiszorg blijven vaker ziek thuis: van elke duizend werkdagen gingen hier 80 aan verloren in het tweede kwartaal van 2020. Overigens is bij ziekteverzuim een patroon te zien per seizoen. Vooral in het eerste kwartaal blijven namelijk altijd meer mensen ziek thuis, vanwege onder meer griepepidemieën en andere virusuitbraken.

Te hoge werkdruk

Bij werknemers in de ziekenhuiszorg, jeugdzorg en kinderopvang ervaart meer dan de helft een (veel) te hoge werkdruk. In overig zorg- en sociaal werk was dat aandeel iets minder dan 40 procent. Werknemers ervaren veel druk door bijvoorbeeld heel veel werk te doen, extra hard of erg snel te werken.

Die ervaren werkdruk is bovengemiddeld vergeleken met andere bedrijfstakken. Zo was de hoeveelheid werk en het aantal werkgerelateerde psychische vermoeidheidsklachten alleen in het onderwijs groter.

Tevreden met werk

Ondanks de hoge werkdruk en het ziekteverzuim waren eind 2019 bijna 8 op de 10 werknemers in de zorg tevreden tot zeer tevreden over hun werk. Zorgmedewerkers noemden hun werk leuk,  zinvol en afwisselend. Ook had  een ruime meerderheid geen probleem om het werk in deze bedrijfstal te combineren met zorg voor kinderen of mantelzorg.

Onder werknemers in de huisartsenzorg en universitaire ziekenhuizen was het aandeel tevreden werknemers eind vorig jaar het grootst. In de kinderopvang en gehandicaptenzorg was dit aandeel het kleinst.

Wel blijkt dat werknemers  in  zorg en welzijn in 2019 naar verhouding vaker tevreden zijn met het werk dat ze doen, maar minder vaak met de arbeidsomstandigheden dan gemiddeld onder alle bedrijfstakken.

Lees ook: Toenemende agressie en bedreigingen tegen medewerkers in de zorg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid zorgpersoneel tevreden, maar werkdruk te hoog en ziekteverzuim flink gestegen
Sluiten