Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 sep 2020 / 07:50 uur

Werkgevers pleiten voor strikte naleving regels in strijd met corona

Ondernemers, hun werknemers en hun klanten moeten alles doen om in strijd met corona een tweede lockdown te voorkomen. Winkeliers, kappers, horecabazen en andere bedrijfseigenaren moeten zich weer strikt aan de coronaregels houden.

Die oproep doen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan alle leden en branches, meldt De Telegraaf . „Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven”, schrijft VNO-voorzitter Ingrid Thijssen. „Ik doe een oproep aan mijn eigen achterban: doe zoveel mogelijk zelf om te voorkomen dat we weer in een lockdown terechtkomen”, zegt MKB-voorman Jacco Vonhof.

Ondernemersangst voor tweede golf corona

Het bedrijfsleven is bang dat het kabinet de economie weer op slot zet nu een tweede coronagolf is opgelaaid. VNO-NCW en MKB-Nederland beginnen vandaag een campagne ’om de gedragsregels in acht te nemen en elkaar daar op aan te spreken’.

„Trek alles uit de kast om een tweede golf en lockdown te voorkomen!”, meldt VNO-NWC en MKB-Nederland in een brief aan alle leden en branches in Nederland. Ze doen een klemmend beroep op iedereen om er „met elkaar alles aan te doen om de gedragsregels wérkelijk in acht te nemen en elkaar daar ook op aan te spreken”.

De ondernemersorganisaties zijn verontrust over het oplopende aantal COVID-19-besmettingen.

Maatregelen kabinet anders onvermijdelijk

„Als dit zo doorgaat, raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet niet anders kunnen dan nieuwe maatregelen nemen. Al dit weekend wordt daar over gesproken. Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen”, aldus de twee organisaties in de brief.

Omdat de werkgeversorganisaties de indruk hebben dat de aandacht verslapt als het gaat om de regels, roepen zij iedereen op de protocollen strikt na te leven. Tegen de achterban luidt het: zorg dat werknemers met klachten echt thuis blijven, waar maar enigszins mogelijk wordt thuisgewerkt, zorg dat werknemer, klanten en bezoekers 1,5 meter afstand houden.

Op basis van eigen onderzoek onder de leden stellen de werkgeversorganisaties dat er sprake is van een sterk groeiende onrust over de lange wachttijden bij de GGD-en. „De helft van onze leden ziet dit als allergrootste knelpunt in de huidige crisis.” VNO-NCW en MKB-Nederland hebben het kabinet gevraagd om werkgevers te compenseren voor de grote kosten van loondoorbetaling bij quarantaine.

Corona opsporen én samenleving openhouden

De organisaties willen dat er grote haast gemaakt wordt met het beoordelen van reeds beschikbare sneltesten en andere testen. „Daarmee kunnen we veel meer coronabesmettingen opsporen én de samenleving open houden. De kosten ervan zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving oploopt als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen. Wij onderzoeken de mogelijkheid van een snelle introductie van sneltesten via bedrijven.”

Een foto van Jaap van Dissel die de Tweede Kamer bijpraat over corona
Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. Foto: ANP / Koen van Weel

RIVM-directeur Jaap van Dissel is het ondertussen niet eens met de stelling dat het testbeleid rond corona in Nederland niet goed functioneert. Het probleem is het gedrag dat in Nederland nu door velen in de anderhalvemetersamenleving wordt getoond. Dat zegt hij in Trouw. Volgens Van Dissel is „ons gedrag de eerste verdediging tegen het coronavirus en niet het testbeleid.” Het lijkt een inkopper, maar hij spreekt zich uit: ‘we’ maken er vaak een potje van.

De winst van het testen

„We creëren problemen als we ons niet aan de anderhalve meter houden of bij ziekte toch de deur uit gaan. De intrinsieke motivatie van mensen moet je stimuleren. Dat is ingewikkeld. Een deel van de motivatie komt wel terug als je merkt in je omgeving dat COVID-19 een reëel probleem is. In maart zeiden we al dat je met klachten thuis moest blijven. Nu we vaker testen kunnen we dat advies gerichter maken. Als het een gewone neusverkoudheid blijkt te zijn, hoef je niet in isolatie. Dat is de winst van het testen voor het individu”, aldus Van Dissel.

Volgens Van Dissel is Nederland nog niet terug bij af, zoals de situatie in maart was: „In maart waren we zoekende. Terwijl we nu de teststraten hebben – daar is natuurlijk een boel om te doen, maar uiteindelijk testen we daar een heleboel personen. We hebben de basis beter in beeld. Daardoor zie je dat het veel geleidelijker oploopt. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu ook, maar niet in dezelfde mate als eerder. Je wilt dat natuurlijk ook voor blijven. Het aantal mensen dat besmettelijk is, is naar schatting behoorlijk groot.”

Lees ook: Rutte: ‘Landelijke maatregelen schaden de economie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkgevers pleiten voor strikte naleving regels in strijd met corona
Sluiten