Metro
Metro Binnenland 24 sep 2020 / 17:48 uur

Vlucht voor 189 vluchtelingen vanuit Moria geboekt

Op 5 oktober staat er voor 189 vluchtelingen een vliegtuig klaar om hen van Moria naar Nederland te halen. De actiegroep We Gaan Ze Halen heeft de vlucht geboekt voor de inwoners van het kamp.

De groep zamelt sinds de brand in vluchtelingenkamp Moria, waar ruim 12.000 mensen dakloos werden, geld in om een vliegtuig naar Lesbos te sturen.

Vliegtuig naar Moria

We Gaan Ze Halen stuurde in 2018 bussen naar Athene met hetzelfde doel. Deze kwamen toen leeg terug. Het vliegtuig zal twee nachten op Lesbos blijven, zodat het kabinet twee dagen heeft om een beslissing te nemen.

Volgens de organisatie is er genoeg maatschappelijk draagvlak. „Vandaag is in het AD, de Volkskrant en Trouw een brief gepubliceerd waarin FNV de politiek oproept om nu te handelen”, zegt Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen. In deze brief, ondertekend door 127 organisaties, gemeenten en personen, wordt aan het kabinet gevraagd om hulp te bieden en actief bij te dragen aan een solide Europees migratiepact.

Na de brand in kamp Moria beloofde het kabinet honderd vluchtelingen op te vangen. Die belofte viel bij oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties niet in goede aarde. Dit aantal wordt namelijk afgetrokken van de vluchtelingen die Nederland in 2021 opneemt.

Heft in eigen handen

We Gaan Ze Halen wil het heft in eigen hand nemen door 5 oktober een vliegtuig te sturen. Hierover informeerden zij vandaag de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. „Wij vragen de commissie om toestemming om deze mensen mee te nemen en hun komst niet ten koste te laten gaan van de quota.”

Voorberg maakt zich zorgen om de situatie op Lesbos, waar naast het nieuwe vervangende kamp voor Moria ook twee andere kampen zijn. „Het nieuwe kamp heeft nauwelijks voorzieningen. De hel is herbouwd. Het gaat de mensen daar niet om onderdak en eten, maar om herplaatsing.”

Nachten buiten slapen

Begin september werd er brand gesticht in het vluchtelingenkamp. De autoriteiten gaan ervan uit dat de eerste brand werd aangestoken door bewoners die gefrustreerd waren over onder meer de quarantainemaatregelen als gevolg van coronabesmettingen. De regering zei dat brandstichters hard zullen worden gestraft.

Diezelfde week braken er nog meer branden uit. Daardoor zijn ook de laatste overblijfselen van het kamp in vlammen opgegaan, meldde de Griekse krant Ekathimerini toen al. Het vuur brak tegelijkertijd uit op drie verschillende plekken, waaronder de receptie en het centrum waar asielzoekers werden geïdentificeerd. De brandweer probeerde het vuur onder controle te krijgen.

Doordat het kamp is verwoest moesten veel kampbewoners de nacht buiten doorbrengen. De autoriteiten lieten tenten aanvoeren en willen ook migranten op schepen onderbrengen. Volwassenen asielzoekers mogen het eiland niet verlaten.

Lees ook: Vrijwilliger Dado (24) ging naar Lesbos om vluchtelingen in Moria te helpen: ‘Je voelt je machteloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlucht voor 189 vluchtelingen vanuit Moria geboekt
Sluiten