Metro
Metro Binnenland 25 sep 2020 / 21:01 uur

Rutte: ‘Landelijke maatregelen schaden de economie’

Alhoewel er voorlopig vooral regionale maatregelen ingevoerd worden, sluit het kabinet landelijk aangescherpte coronaregels niet uit. Volgens premier Mark Rutte komen die landelijke maatregelen minder snel tot stand, maar zijn ze schadelijker voor de economie.

„Ja, het is waar dat landelijk iets stroperiger is”, gaf Rutte toe in zijn persconferentie na de ministerraad. Daarin kondigde hij voor acht nieuwe regio’s maatregelen aan, na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke burgemeesters. Dat betekent dat 14 van de 25 veiligheidsregio’s op ‘zorgelijk’ staan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei gisteren het niet eens te zijn met de regionale aanpak. Hij pleit voor een terugkeer van „botte algemene maatregelen”, omdat de regionale maatregelen nu op zoveel plekken gelden.

Economie

Rutte weerlegt het argument van Aboutaleb door te zeggen dat een landelijke aanscherping van de maatregelen de economie veel harder zal treffen. „Dan neem je landelijke maatregelen ongeacht wat de situatie is in een bepaalde regio.” De restaurants, cafés en andere bedrijven in regio’s waar het aantal besmettingen laag blijft, worden dan ook geraakt door de regels. Voorlopig wil hij dus nog niet beginnen aan landelijke maatregelen, maar „alle opties staan open. We sluiten niets uit”.

Het kabinet probeert naar zijn zeggen maatregelen te treffen die „maximaal effectief zijn” en tegelijkertijd de schade te beperken. „Maar de schade neemt wel verder toe, aan de economie en aan banen en aan mooie bedrijven als het door ons gedrag nodig is om toch meer maatregelen te nemen. Dat hebben we zelf in de hand.”

Een bijkomend probleem van regionale maatregelen is dat mensen hun evenement, zoals een bruiloft, verplaatsen naar een andere regio. Bijvoorbeeld een regio waar het risico minder groot is, en er dus minder strenge maatregelen gelden. „Je zult altijd iets van een waterbedeffect hebben als je regionaal werkt”, zegt Rutte. „Maar de oproep aan mensen is dan ook: doe dat nou niet.” Iedereen moet zijn eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus leveren, zei Rutte. „Jouw bijdrage is dan om niet je huwelijk te verhuizen.”

Zorg voor ouderen onder druk

Nu de besmettingen weer oplopen en er extra maatregelen van kracht zijn, komt ook de zorg voor ouderen en chronisch zieken onder druk te staan. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz. Ook zouden de gevolgen van de tweede golf groter kunnen zijn dan die van de eerste golf, volgens de vereniging.

Veel meer zorgmedewerkers blijven nu thuis als ze corona-achtige klachten hebben, stelt Actiz. Omdat de medewerkers te lang moeten wachten op de uitslag, komt er druk te staan op de roosters. Zorginstellingen moeten dan misschien besluiten om dagbesteding te stoppen of minder uren thuiszorg te leveren, waarschuwt Actiz. Zorgmedewerkers die net met pensioen zijn gegaan en mensen die graag in de zorg willen werken, worden gevraagd bij te springen.

Ook vragen ze om begrip. „Agressie tegen medewerkers zoals we die afgelopen week zagen, is echt onacceptabel”, zegt bestuurslid Conny Helder. Telefonisten van een woonzorgcentrum in Goirle werden dagenlang uitgescholden en met de dood bedreigd, na een oproep van Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid aan zijn achterban om het verpleeghuis te bestoken met telefoontjes. Het woonzorgcentrum werd onlangs gesloten vanwege meerdere coronabesmettingen.

Lees ook: Argentijnse parlementariër opgestapt na kussen borsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Landelijke maatregelen schaden de economie’
Sluiten