Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 sep 2020

Rutte: ‘Ik had niet moeten schelden, was niet fraai’

Premier Mark Rutte vindt achteraf gezien dat hij niet had moeten schelden toen hij zich uitsprak over schreeuwende voetbalsupporters in voetbalstadions. Hij heeft de beelden van zijn uitspraak teruggekeken, zei hij vandaag tegen RTL. „Dat vond ik niet zo fraai.”

„Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen”, zei premier Rutte vanmiddag. Hij vindt dat hij zijn boodschap wellicht van ‘een filtertje’ had moeten voorzien.

Boodschap

Rutte snapt wel dat supporters willen schreeuwen of hun team willen aanmoedigen. „Maar het kan gewoon niet.” Wel staat de premier nog steeds achter zijn boodschap. „Je moet in een stadion gewoon je mond houden.”

Na zijn uitspraak kon Rutte rekenen op veel kritiek. Zo was PvdA-leider Lodewijk Asscher niet te spreken over het taalgebruik van Rutte. „Regel het testen, het bron- en contactonderzoek, neem regionaal effectieve maatregelen, breng je crisiscommunicatie op orde en je hoeft mensen niet uit te schelden”, scheef hij op Twitter.

Sociale media

Op sociale media werd dit weekend met veel verbijstering gereageerd op de grote hoeveelheid mensen in De Kuip tijdens de Eredivisiewedstrijd Feyenoord-FC Twente. Niet alle supporters hielden zich aan de regels. Een deel van de 13.000 toeschouwers die naar binnen mochten stond te dicht op elkaar. Ook werd er gezongen, gejuicht en gefloten door de fans.

VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff toonde meer begrip voor de supporters die zich te veel lieten gaan, maar waarschuwt de fans ook. „Als voetbalsupporter weet ik dat het heel lastig is in het stadion om je te beheersen. Maar als dit doorgaat, is de consequentie dat we straks niet meer naar het voetbal kunnen.”

Lees ook: Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dreigt met lege Kuip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Ik had niet moeten schelden, was niet fraai’
Sluiten