Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Rechter: Yarden moet aanpassingen polisvoorwaarden terugdraaien

Uitvaartverzekeraar Yarden zat fout met het plotseling afwaarderen van de rechten van zijn pakketpolishouders. Die wijzigingen moeten in negentien gevallen voorlopig worden teruggedraaid. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding, dat negentien verzekerden hadden aangespannen. Zij wilden die voor hen nadelige poliswijziging van tafel hebben.

De oude pakketpolissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie. Halverwege vorig jaar liet Yarden 390.000 polishouders weten dat het zijn verplichtingen niet langer kan nakomen, onder meer wegens de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten. Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten aan Yarden bijbetalen.

Onverenigbaar

De verzekeraar had aangegeven dat hij de polissen mag aanpassen op grond van een zogenoemde en-blocclausule, die de verzekeraar het recht geeft om in één keer een hele groep polissen aan te passen.

Maar de rechter noemt zo’n clausule onverenigbaar met het karakter van de naturapakketpolis. Een en-blocclausule hoort niet thuis in een naturapolis die verzekerden beoogt te beschermen tegen bijbetalingen. Verder vindt de rechter dat de financiële problemen waar Yarden mee schermt, zijn ontstaan door de eigen bedrijfsvoering en keuzes uit het verleden. „Dat is uitsluitend Yarden aan te rekenen.”

Van belang voor alle polishouders

De Consumentenbond Claimservice reageert verheugd op de uitspraak en noemt die niet alleen van belang voor de negentien verzekerden, maar voor alle 390.000 polishouders. De instantie roept andere polishouders op zich alsnog te melden.

Op de eigen site stelt Yarden: „Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis nader aan het bestuderen.” Verder meldt Yarden op dit moment niet inhoudelijk in te gaan op de uitspraak.

Lees ook: Bosbranden in het westen van de VS eisen steeds meer slachtoffers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rechter: Yarden moet aanpassingen polisvoorwaarden terugdraaien
Sluiten