Metro
Metro Binnenland 16 sep 2020 / 12:01 uur

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag

De provincie Flevoland heeft voldoende aangetoond dat het nodig is om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar maximaal 490 dieren. Dat oordeelde de Raad van State.

Het is noodzakelijk voor de bescherming van de flora en fauna in het natuurgebied, vindt de raad. De provincie mocht gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer dus toestemming geven om de honderden dieren af te schieten.

Overbegrazing

Het is niet de eerste keer dat het in rechtbank van Lelystad over de herten in de Oostvaardersplassen gaat. De provincie besloot de opdracht te geven aan Staatsbosbeheer in 2018, nadat er in die winter meer dan de helft van het aantal edelherten stierf door voedseltekort. Dit leidde tot maatschappelijke onrust. Eind oktober 2018 was het aantal edelherten weer toegenomen tot 2320.

In november vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de provincie géén toestemming had mogen geven aan de natuurbeheerder. Vijf dierenorganisaties waren in bezwaar gekomen, omdat de ontheffing, zoals dat heet, niet voldoende was onderbouwd. Met resultaat: de afschot kwam stil te liggen.

Maar de Raad van State heeft deze uitspraak vanochtend vernietigd. De hoogste bestuursrechter vindt dat verschillende ecologische onderzoeken aantonen dat overbegrazing natuurschade veroorzaakt. Op grond van een ander onderzoek „kwam Flevoland terecht tot de conclusie dat er hooguit 490 herten in de Oostvaardersplassen kunnen leven”, zo oordeelde de raad.

edelherten in de oostvaardersplassen
Eind oktober wordt geteld hoeveel herten afgeschoten moeten worden. Foto: Getty Images

Paarseizoen

De opdracht van de provincie aan Staatsbosbeheer gold tot 1 januari van dit jaar. Die periode is al verstreken, maar de uitspraak van de Raad van State is belangrijk voor het ondertussen vastgestelde nieuwe beleid voor de Oostvaardersplassen.

Het was de bedoeling dat het Europese vogelreservaat een parkachtig landschap zou worden zonder ingrijpen van de mens. Maar het aantallen grote grazers groeit veel harder dan verwacht. Door overbegrazing zijn riet, struiken, bomen en vogels verdwenen. Reeën zijn niet meer waargenomen in het gebied. Daarom is besloten dat de gebiedsbeheerder de groepen grote grazers binnen de perken zal houden. Het overschot aan edelherten wordt afgeschoten en groepen konikpaarden worden zo veel mogelijk verhuisd.

Staatsbosbeheer gaat het afschot na de uitspraak van de Raad van State niet meteen hervatten, want de herten worden in de bronsttijd (het paarseizoen) met rust gelaten. Eind oktober wordt geteld hoeveel herten afgeschoten moeten worden.

Lees ook: Dierenorganisaties boos vanwege afschieten damherten op Zeeuws eiland 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag
Sluiten