Metro
Metro Binnenland 20 sep 2020 / 20:53 uur

‘Poolse tak ING betrokken bij wegsluizen Russische miljarden’

De Poolse tak van ING heeft klanten jarenlang geholpen om verdacht geld uit Rusland weg te sluizen. Dat blijkt uit ruim 2500 gelekte documenten van de Amerikaanse financiële opsporingsdienst FinCEN. Meer dan dan honderd mediaorganisaties uit 88 landen, waaronder Trouw, Financieel Dagblad en onderzoekscollectief Investico, deden onderzoek naar de documenten.

Uit de documenten blijkt dat twee Nederlandse bedrijven mogelijk de spil zijn geweest bij het wegsluizen van miljarden euro’s. De bedrijven Tristane Capital en Schildershoven Finance bankierden bij ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING. Dat schrijven Trouw, Financieel Dagblad en Investico.

Spiegeltransacties

Het gaat om gelekte documenten van de Amerikaanse financiële opsporingsdienst FinCEN tussen 2000 en 2017. FinCEN waarschuwde in 2017 al voor een netwerk uit Moskou, dat zou zijn opgezet om miljarden wit te wassen. Dat gebeurde via zogenaamde ‘spiegeltransacties’, waarbij tegelijk effecten in de ene valuta worden gekocht en weer worden verkocht in een andere valuta.

ING Slaski zou zo’n 675 miljoen dollar aan betalingen gefaciliteerd hebben aan bedrijven die door FinCEN tot een witwasnetwerk worden gerekend.

Onderzoek

ING wil niet reageren op de onthullingen. „Het is ons beleid om geen uitspraken te doen over individuele klanten.” Wel zegt de bank een onderzoek te zullen starten naar de berichten over de spiegeltransacties.

Ook zou de bank afscheid willen nemen van het Nederlandse bedrijf Tristane Capital, die mogelijk een sleutelrol in de zaak speelde. Dat bevestigen bronnen bij ING tegenover het Financieel Dagblad. In 2018 werd volgens de krant de relatie met Schilderhoven Finance al beëindigd.

Lees ook: Rechter blokkeert Amerikaans verbod op WeChat in appstores

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Poolse tak ING betrokken bij wegsluizen Russische miljarden’
Sluiten