Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 21 sep 2020 / 07:52 uur

Studenten bekogelen politie met afval op illegaal huisfeest Rotterdam

De Rotterdamse politie is zaterdagavond bekogeld met vuilnis en blikjes, nadat ze ingrepen bij een illegaal huisfeest in een studentenpand. In een gebouw aan de Oostzeedijk Beneden in de wijk Rotterdam-Kralingen waren tientallen jongeren aan het feesten. De meeste van hen waren „stomdronken” en niet van plan te vertrekken.

Waar je thuis vanwege de coronamaatregelen maar zes gasten mag ontvangen, liepen er op het huisfeest in het studentenpand zeker 55 mensen rond. Dat schrijft de regionale omroep Rijnmond. „Agenten werden bij aankomst bekogeld met vuilnis en blikjes”, liet een politiewoordvoerder weten.

Verstoppen

Toen de agenten het pand betraden, namen zeker twintig jongeren via de achterdeur de benen. Anderen probeerden zich te verbergen in badkamers, kasten en onder bedden. „Veel aanwezigen weigerden gehoor te geven aan het bevel om weg te gaan.”

Volgens de politiewoordvoerder was het in de huiskamer in het pand één grote puinhoop met „openstaande flessen en blikjes alcohol”. De nog aanwezige jongeren weigerden mee te werken en gehoor te geven aan het bevel om het pand te verlaten. „Onder lichte dwang en met gepast geweld is het studentenpand uiteindelijk ontruimd. Iedereen die er niet woont, moest eruit.”

Aanhoudingen zijn er niet verricht, maar „36 jongeren hebben een boete gekregen”. Of omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast, kon ze niet zeggen. De politie trad op, omdat het op dit moment niet is toegestaan om met zoveel mensen samen te komen in een huis.

Hardere aanpak

Het aantal coronabesmettingen in de Randstad loopt op, en dan vooral in de leeftijdscategorie van studenten. Daarom maakte het kabinet vrijdag bekend dat horecagelegenheden in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem en Utrecht met ingang van gisteravond om middernacht de deuren moeten sluiten. Om 1.00 uur moeten ze helemaal dicht zijn. Vooral de horeca, sportverenigingen en studentensociëteiten kunnen rekenen op extra controles.

De horeca zelf ziet overigens niets in de hardere aanpak. Volgens hen gaan bezoekers die op straat komen te staan, thuis gewoon verder feesten en dáár meer risico op besmetting lopen in plaats van in de horeca. Volgens hen zullen gasten wegblijven als ze weten dat ze al snel weer naar huis moeten.

Lees ook: Randstad wapent zich tegen oplaaiend virus, veiligheidsregio’s nemen eigen maatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten bekogelen politie met afval op illegaal huisfeest Rotterdam
Sluiten