Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Ondernemers horeca beslissen zelf of zij advies mondkapjes opvolgen’

Alle horecaondernemers moeten voor zichzelf beslissen of ze het nieuwe dringende advies over mondkapjes van het kabinet opvolgen.

Dat laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten.

Premier Mark Rutte maakte vanmiddag bekend dat er vanaf nu een dringend advies geldt om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. „Vooralsnog blijft het bij een advies en laat het kabinet de keuze bij de horecaondernemers; dit is een afweging die zij zelf moeten maken”, reageert KHN.

Onderbouwing mondkapjes nodig

Volgens de brancheorganisatie staat de volksgezondheid bij horecaondernemers altijd op nummer één. Ze vindt wel dat de overheid goed moet kunnen „onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert”. Zeker als op een gegeven moment wordt besloten om mondkapjes verplicht te stellen.

Als dat gebeurt wil de KHN wel dat daar meer vrijheden voor de horeca tegenover staan. „Zoals België en Duitsland waar bijvoorbeeld tien personen of meer aan tafel zijn toegestaan.”

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland liet gisteren weten wel zijn leden te adviseren het mondkapjesadvies op te volgen toen dat nog voor een beperkt aantal regio’s gold.

In culturele instellingen geldt dat het mondkapje af kan als men op een stoel zit en het kapje weer op moet zetten als het toilet bijvoorbeeld wordt bezocht. Voor de horeca is dat niet specifiek bekendgemaakt, maar aangezien er gegeten en gedronken wordt, zal dat op die manier gelden.

‘Nekslag voor de horeca’

Na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge maandagavond, reageerde Koninklijke Horeca Nederland teleurgesteld op de nieuwe coronamaatregelen. Verbolgen is misschien wel een beter woord. „Nieuwe – niet onderbouwde – coronamaatregelen nekslag voor horeca”, riep de organisatie toen meteen nadat bekend werd dat alle cafés en restaurants in Nederland om 22.00 uur moeten sluiten en na 21.00 uur geen nieuwe gasten meer mogen verwelkomen.

In een afgegeven statement: „Gedragsverandering en draagvlak voor de huidige maatregelen – ook in de privésfeer – los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen.” Horeca-ondernemers snappen het niet meer en daarover zegt KHN: „We begrijpen volledig dat het draagvlak bij onze achterban afneemt. Onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid. Probeer het maar eens uit te leggen; de horeca krijgt de hardste klappen, terwijl de oorzaak ergens anders ligt.”

KHN dringt aan op extra steunmaatregelen voor ondernemers in de horeca.

Lees ook: Nog weinig mondkapjes in winkels Amsterdam en Rotterdam te zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ondernemers horeca beslissen zelf of zij advies mondkapjes opvolgen’
Sluiten