Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 29 sep 2020 / 21:10 uur

Nog weinig mondkapjes in winkels Amsterdam en Rotterdam te zien

Met mondkapjes op shoppen in de grote steden. Dat is het dringende advies van het kabinet, maar in Rotterdam en Amsterdam lijken maar weinig mensen zich daaraan te houden. En ook de winkeliers nemen het nog niet zo nauw.

Het is 19.45 uur als de Metro-verslaggever even de Albert Heijn onder het Bos en Lommerplein in Amsterdam even binnenloopt. Mondkapje op en… hij is van de weinigen. Bij de ongeveer 25 mensen die op dat moment in de winkel zijn – druk is het dus niet – staat de mondkapjesteller op 4. Sommige personeelsleden dragen nu ook een mondkapje, niet allemaal. De verplichte winkelwagentjes, netjes door een werknemer ontsmet, zijn terug. Dat moet, sinds de nieuwe maatregelen bijna twee uur geleden zijn ingegaan. Het dragen van een mondkapje niet, dat is ‘een dringend advies’.

Mondkapjes boeien blijkbaar weinig, als het niet verplicht is

Nederland is het laatste land in Europa waar een mondkapje – behalve in het openbaar vervoer – nergens verplicht is. En dat vinden we, gezien de momentopname in die Albert Heijn onder het Bos en Lommerplein, blijkbaar prima. Hoe zorgelijk de coronacijfers ook zijn. Op basis van even in die supermarkt kijken kun je dat natuurlijk helemaal niet zeggen, maar persbureau ANP maakte in zowel Amsterdam als Rotterdam een uitgebreidere rondgang. Het resultaat: mondkapjes zie je in winkels nog bijna niet. Het mondkapjesbeeld in Den Haag en Eindhoven is nog niet bekend, maar dat laat zich raden.

Winkels vragen niet om mondkapjes

In Rotterdam maken mondkapjes vandaag amper deel uit van het straatbeeld in het winkelgebied in het centrum, slechts een enkeling draagt er een. In zowel de Koopgoot als op het Binnenwegplein of op de Lijnbaan zijn er geen winkels die klanten vragen om een mondkapje op te zetten bij het betreden ervan, zo zag het ANP. Alleen een schoenenwinkel op het Beursplein laat via een briefje in de etalage weten dat mondmaskers welkom zijn.

Aan het begin van de avond is het in de winkelstraten van Amsterdam redelijk rustig. In de winkels en supermarkten draagt de meerderheid van de mensen geen mondkapje.

Een foto van twee demonstranten tegen de coronamaatregelen, zonder mondkapjes
Demonstranten tegen de coronamaatregelen het Plein in Den Haag droegen vandaag uiteraard geen mondkapje. Foto: ANP / Bart Maat

In winkels zoals de H&M, HEMA, Zara en Primark waren vanavond redelijk wat mensen aan het shoppen. De meerderheid van hen heeft geen mondkapje op en bij de deur worden bezoekers er ook niet op gewezen om er eentje op te zetten. In winkelcentrum Magna Plaza, achter de Dam, is het erg rustig. De mensen die er zijn, dragen veelal geen mondkapje.

De Bijenkorf kondigde eerder vandaag aan bezoekers te verplichten een mondkapje te dragen. Bij de deur van het warenhuis in Amsterdam zien speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren erop toe of dat gebeurt. Mensen die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er gratis eentje uitgereikt.

Wordt het gevraagd, dan werken mensen mee

De uitvoering van het nieuwe beleid van de Bijenkorf verloopt vooralsnog goed. „Iedereen werkt tot nu toe mee en zet er meteen eentje op als we ernaar vragen”, zegt de beveiligster bij de deur. Twee medewerkers zeggen het niet vervelend te vinden om tijdens hun dienst een mondkapje te moeten dragen. „Het is voor onze eigen veiligheid, ik vind het juist fijn. Gezondheid is het belangrijkste nu al die besmettingen hoog oplopen”, aldus een medewerker.

Bij de Bijenkorf in Rotterdam zetten de meeste klanten uit zichzelf al hun mondmaskertje op voordat ze naar binnengaan. Zelfs de straatkrantverkoper voor de deur van de winkelketen draagt er een. „Dat is wel zo veilig toch”, zegt hij. Bij binnenkomst in de Bijenkorf staan veiligheidscoördinatoren om mondkapjes uit te delen, voor zover dat nog nodig is. „Ik heb vandaag wel regelmatig moeten vragen aan klanten of ze hun kapje omhoog willen doen in plaats van alleen over hun mond”, vertelt een medewerkster op de kledingafdeling. „Maar verder maken mensen er weinig problemen over.”

Zonder mondkapjes de supermarkt binnen

De Nederlandse supermarkten laten klanten die geen mondkapje dragen de komende tijd gewoon binnen. Zo ook bij de Albert Heijn achter de Dam in Amsterdam. Een aantal mensen heeft een mondkapje op, maar de meesten niet.

Burgemeester Halsema wil dat iedereen ook een mondkapje draagt in alle publiek toegankelijke binnenruimtes. Ze zei gisteren er vertrouwen in te hebben dat Amsterdammers zich aan de nieuwe regels gaan houden. Ook haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb heeft zich achter die oproep geschaard.

Lees ook: Aantal besmettingen blijft maar stijgen: ruim 19.000 mensen in één week positief

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog weinig mondkapjes in winkels Amsterdam en Rotterdam te zien
Sluiten