Metro
Metro Binnenland 29 sep 2020 / 11:03 uur

Ook Rotterdam en Brabant-Zuidoost adviseren mondkapjes in publieke ruimtes

In Rotterdam en Zuidoost-Brabant geldt nu ook het advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat hebben burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Jorritsma van Eindhoven laten weten.

Eerder adviseerden burgemeesters Halsema van Amsterdam en Van Zanen van Den Haag ook al om mondkapjes te dragen.

Advies Rotterdam en Brabant-Zuidoost

Burgemeester Jorritsma, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, liet gisteravond al in een verklaring weten dat hij dringend adviseert om in publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapje te dragen.

„Ik ben van mening dat het dragen van mondneuskapjes op plekken waar veel mensen bij elkaar (moeten) komen, zoals supermarkten, bouwmarkten en tuincentra, van nut is. Niet vanwege medische redenen maar vanwege de signaalwaarde die ervan uitgaat”, aldus Jorritsma.

Ook burgemeester Aboutaleb volgt dit advies voor Rotterdam. Zo zei hij in het AD: „Als het aan mij ligt, hoeft dat niet te worden beperkt tot winkels en supermarkten. Eigenlijk zou dit een advies moeten zijn voor alle bewoners, voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk ook aan gemeentehuizen en musea.”

Verantwoordelijkheid ondernemers

Gisteren zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dat het advies geldt om een mondkapje te dragen in winkels in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het is nadrukkelijk geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten bij de deur weigeren die geen mondkapje willen dragen.

„Mijn verwachting is dat winkeliers zich gaan gedragen naar de oproep van het kabinet. Winkeliers en supermarkthouders zijn gezagsgetrouwe mensen en dragen verantwoordelijkheid’’, zegt Aboutaleb.

Lees ook: Halsema wil dat iedereen in Amsterdam een mondkapje draagt

Lees ook: Burgemeesters lijken voor landelijke invoering mondkapjesplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook Rotterdam en Brabant-Zuidoost adviseren mondkapjes in publieke ruimtes
Sluiten