Metro
Metro Binnenland 29 sep 2020 / 11:47 uur

Hema en supermarktbranche verplichten mondkapje niet om discussies te voorkomen

De HEMA en Nederlandse supermarkten laten klanten die geen mondkapje dragen de komende tijd gewoon nog binnen. Volgens de HEMA is het niet aan winkeliers om dit soort maatregelen af te dwingen. Zowel de HEMA als de supermarktbranche doen dit ook om discussies bij de deur te voorkomen.

Een groot deel van de oppositiepartijen vindt ook dat het kabinet de verantwoordelijkheid voor het dragen van mondkapjes in winkels niet moet neerleggen bij de ondernemers.

Nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft gisteravond nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de tweede coronagolf tegen te gaan. Voor winkels in grote steden als Amsterdam en Rotterdam luidt het advies aan klanten om mondkapjes te dragen. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten weigeren die geen mondkapje willen dragen.

Discussies voorkomen

HEMA gaat wel in grote steden bezoekers wel aanraden om alleen met een mondkapje naar binnen te gaan. Maar de keten zal niemand weigeren, mede omdat het „oneindige discussies” met klanten wil voorkomen. In die vestigingen wordt het voor HEMA-personeel overigens wel verplicht om een maskertje te dragen.

Daarnaast kijkt de keten naar of het mogelijk is om aan de deur gratis mondkapjes en desinfecterende handgel aan klanten aan te bieden.

Eigen keuze

Supermarkten laten weten het advies van het kabinet en verschillende burgmeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen wel te ondersteunen, maar de keuze aan te klanten over te laten. Dat laat supermarktbranche via koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel  (CBL) weten. Als winkels mondkapjes gaan verplichten, verwacht CBL dat dat namelijk leidt tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deuren.

Medewerkers in supermarkten wordt ook geadviseerd om een mondkapje te dragen, maar mogen net als de klanten zelf bepalen of ze dat doen.

Kritiek op onduidelijkheid

Door vakbond FNV werd kritiek geuit op de beslissing om de keuze om te weigeren bij de winkels te laten. Linda Vermeulen van FNV Winkelstraat zegt dat mondkapjes dragen als advies geen goede ontwikkeling is. Het is volgens haar onduidelijk en levert veel discussie op. „Verkopers voelen zich al meer blootgesteld aan corona eén hebben meer te maken met agressie.”  Ook bij brancheorganisatie Detailhandel Nederland klinken bedenkingen.

Oppositiepartijen: ‘Geef duidelijkheid’

Daarnaast zijn oppositiepartijen het er niet mee eens. Zij vinden dat het kabinet de verantwoordelijkheid voor het dragen van mondkapjes in winkels niet moet neerleggen bij de ondernemers. Ze willen dat het kabinet een heldere richtlijn geeft voor mondkapjesgebruik in winkels en dat daar een landelijk beleid voor moet komen.

Verschillende politici spreken zich hierover uit. Zo zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, via Twitter: „Geef duidelijkheid: heldere richtlijn voor gebruik mondkapjes in het hele land.”

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher sluit zich hierbij aan. Ook wil hij betere plannen voor scholen en verpleeghuizen. „Nu maatregelen nemen is beter dan een leven lang spijt.”

Lees ook: Ook Rotterdam en Brabant-Zuidoost adviseren mondkapjes in publieke ruimtes

Lees ook: Burgemeesters lijken voor landelijke invoering mondkapjesplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hema en supermarktbranche verplichten mondkapje niet om discussies te voorkomen
Sluiten