Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Mondkapje verplicht in musea en Bijenkorf grote steden

De verplichting tot een mondkapje in plaats van een dringend advies, begint langzaam door te sijpelen. Bijvoorbeeld in de Bijenkorfwarenhuizen en in musea.

De Bijenkorf gaat klanten in zijn warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam verplichten een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er dan gratis eentje uitgereikt.

Met deze maatregel onderscheidt de Bijenkorf zich van grote Nederlandse winkelketens als Blokker, HEMA en Intertoys, die mondkapjes niet verplicht stellen. Ook de supermarktbranche laat klanten die geen mondkapje dragen komende tijd gewoon binnen. Ze vinden dat het niet aan winkeliers is om dergelijke maatregelen af te dwingen.

‘Discussies over mondkapje kunnen prima worden afgehandeld’

De Bijenkorf maakt volgens een woordvoerder in deze coronacrisis al langer gebruik van de veiligheidscoördinatoren. Volgens de keten moeten die daarom ook prima in staat zijn om bijvoorbeeld discussies aan de deur af te handelen.

Verder heeft de Bijenkorf naar aanleiding van de aangescherpte coronaregels besloten om het personeel in al zijn winkels verplicht een mondkapje te laten dragen. Klanten zullen ook in alle vestigingen van het bedrijf, dus ook in steden waarvoor geen speciaal overheidsadvies geldt, worden aangemoedigd om een maskertje op te doen.

Met een mondkapje voor de Nachtwacht

Alle mensen vanaf 13 jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam willen bezoeken, moeten daar vanaf morgen een mondkapje op. „Veiligheid staat voorop”, zegt een woordvoerster van het museum. Ook het Van Gogh Museum in de hoofdstad en het Philips Museum in Eindhoven gaan tot de maatregel over.

In verschillende musea was vandaag overleg over de nieuwe coronamaatregelen en ook over de wens van de burgemeesters van de drie grote steden en Eindhoven om mensen ook mondkapjes te laten dragen in andere publieke binnenruimten dan winkels, zoals musea.

Een foto van een bezoekster van het Rijksmuseum waar je nu een mondkapje moet dragen
Het Rijksmuseum bezoeken? Vanaf nu mét mondkapje op. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zolang de voorraad strekt

Het Kunstmuseum in Den Haag gaat bezoekers wel vragen een mondkapje te dragen, maar deze bescherming niet verplicht stellen. Het museum stelt dat zijn gebouw erg ruim van opzet is, waardoor het ook binnen gemakkelijk is om afstand te houden. Het verzoek om toch een kapje te dragen wordt via de website en bij de ingang gecommuniceerd. Het museum beschikt overigens over een grote voorraad gekregen mondkapjes en stelt die ter beschikking zolang de voorraad strekt.

Het Mauritshuis in de Hofstad stelt mondkapjes alleen verplicht voor personeel dat met bezoekers in aanraking komt. Het publiek krijgt volgens een woordvoerder alleen het „dringende advies” om een kapje op te zetten. Het museum heeft steeds de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wil nu niet op eigen houtje een andere afslag nemen, verklaart de woordvoerder.

De Kunsthal in Rotterdam is er nog niet uit. Het museum stelt bij voorkeur geen verplichting in, maar wil nog wachten op nadere geluiden vanuit de Veiligheidsregio, die vanavond worden verwacht.

Nederland is het enige land in Europa waar bijna nergens een mondkapje verplicht moet worden gedragen. Hier een overzicht van Europa:

Een overzicht van waar in Europa je op welke plekken een mondkapje moet dragen
Beeld: ANP Infographics

Oproep aan Amsterdamse ondernemers

Amsterdamse ondernemers doen er goed aan het dragen van mondkapjes in hun huisregels vast te leggen om te voorkomen dat zwaardere maatregelen tegen het coronavirus nodig zijn. Ondernemerskoepel Vereniging Amsterdam City adviseert dit aan ondernemers in de retail, horeca en andere publieke voorzieningen, staat in een verklaring op de website.

„Wij vinden het wenselijk dat in retail en horeca in de binnenstad door de ondernemers een gelijk standpunt wordt ingenomen. De ervaring met de mondkapjesproef in augustus heeft ons in ieder geval geleerd dat onduidelijkheid en verschillen tussen straten en ondernemingen leidt tot ergernis, afwijzing en chaos.”

Volgens een woordvoerster van de ondernemerskoepel, waar een groot aantal ondernemersverenigingen, bedrijven, instellingen en culturele organisaties bij zijn aangesloten, moet worden voorkomen dat er weer een lockdown komt. „De feestdagen komen eraan en we willen weer kerstcadeaus kopen. Dat kan alleen als de winkels open zijn.”

Lees ook: Gebarentolk Irma Sluis over hoesten: Ik had een steekje in m’n keel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.