Metro
Metro Binnenland 3 sep 2020 / 13:57 uur

Horeca verwacht losser boetebeleid na bruiloft Grapperhaus

Heel Nederland had de afgelopen dagen een mening over minister Ferd Grapperhaus. De minister van Justitie was op zijn bruiloft iets te intiem met zijn gasten, wat flink wat ophef opleverde.

Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat van zich horen. De organisatie hoopt dat de ophef leidt tot meer begrip voor horecaondernemers en er een minder strikt boetebeleid wordt gevoerd.

Boetes opnieuw bekijken

KHN-directeur Dirk Beljaarts vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren, zogeheten boa’s, niet meer meteen boetes moeten opleggen of met sluitingen van cafés moeten dreigen als er een incidentele overtreding van de coronaregels wordt geconstateerd. De branchevoorman wil ook dat al uitgedeelde boetes opnieuw worden bekeken.

„Als we iets kunnen leren van deze kwestie, dan is het dat een ongeluk in een klein hoekje zit en er niet altijd sprake is van bewuste overtreding van de regels”, stelt Beljaarts. Volgens hem zouden boetes en andere straffen voor ondernemers eigenlijk alleen opgelegd moeten worden als sprake is van echte excessen.

Intimiderende boa’s

Nu komt het voor dat boa’s erg intimiderend binnenstappen bij de horeca, weet de KHN-directeur van meldingen uit zijn branche. Hij noemt als voorbeeld een boa die direct een boete uitdeelde omdat er toevallig een gast niet op zijn plek zat.

De betreffende horecabezoeker was op weg naar het toilet een bekende tegengekomen en sprak die persoon kort aan. In de ogen van Beljaarts is dit een incident dat iedereen kan overkomen.

Ondernemers in lastige positie

De horecabranche klaagt al langer dat de coronabeperkingen zich in vergelijking met andere branches wel heel erg toespitsen op cafés en restaurants. Beljaarts wijst erop dat horecaondernemers daardoor in een lastige positie zitten. Zij proberen vanwege hun werk zo gastvrij mogelijk te zijn, maar moeten klanten ook vaak ‘nee’ verkopen als iets niet kan vanwege de voorschriften.

Ook het verbond van huwelijksprofessionals, Trouwbranche, vindt de ophef rondom het huwelijk van de minister aanleiding voor een gesprek over de coronaregels. De 1,5 meter-regel moet heroverwogen worden voor huwelijken, aldus een woordvoerder.

De branche roept op tot mildheid met het uitdelen van boetes. „De minister heeft nu ervaren dat het niet te doen is, die 1,5 meter afstand houden op een bruiloft”, zegt een woordvoerder. „Dat horen wij ook van bruidsparen. Men loopt de hele dag op eieren, het is geen leuk feest op die manier.”

Niet zo coronaproof bruiloft

Minister Grapperhaus raakte in opspraak na het verschijnen van foto’s van zijn bruiloft. Zo was er een bordesfoto waar onvoldoende afstand werd gehouden. Ook waren er foto’s waarop hij handen aan het schudden was en zijn schoonmoeder omhelsde.

In de Tweede Kamer is de kwestie met een sisser afgelopen. Grapperhaus hield het vertrouwen van de coalitiepartijen. De oppositie zegde het vertrouwen niet op, maar sprak wel vrijwel unaniem haar afkeuring uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca verwacht losser boetebeleid na bruiloft Grapperhaus
Sluiten