Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 23 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoogleraar die brandbrief tegen coronaregels ondertekende: ‘Het middel erger dan de kwaal’

De veelbesproken actie van BN’ers tegen coronamaatregelen onder de noemer #Ikdoenietmeermee bracht en brengt veel teweeg. Bekende Nederlanders zoals Famke Louise en Bizzey houden zich vast aan een brandbrief die werd ondertekend door 2615 artsen en medisch specialisten. Maar wat vinden deze ondertekenaars van het optreden van hun medestanders?

Gisteravond schoof zangeres Famke Louise aan bij Jinek om daar haar standpunt te beargumenteren. Daar gaf ze wellicht niet haar sterkste mediaoptreden en kreeg zij online veel kritiek. Naast Famke Louise voeren onder meer Gers Pardoel, Bizzey, Brace en dj Mental Theo onder de hashtag #Ikdoenietmeermee actie via hun socialmediakanaal.

Bezorgdheid

Als onderbouwing van hun actie verwijzen de bekende Nederlanders naar een brandbrief die ondertussen is ondertekend door 2615 artsen en medisch professionals en 19.713 bezorgde burgers. Daarin uiten de initiatiefnemers hun zorgen en schrijven zij dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten dan goed doen.

Pierre Capel is emeritus hoogleraar klinische immunologie. Zoals emeritus betekent, is hij inmiddels met pensioen en niet meer werkzaam bij de Universiteit Utrecht, maar nog actief in zijn vakgebied. Hij geeft lezingen, schrijft boeken en houdt zich nog veel bezig met de wetenschap. Hij is een van de ondertekenaars van de brief. „Het werd hoog tijd. Mensen moeten wakker worden”, zegt hij tegen Metro.

Verenigd

„Ik ben vrij aanwezig geweest bij het opstellen van de brief. Een aantal artsen hebben het voortouw genomen”, legt hij uit. „In dit geval is het middel erger dan de kwaal. Artsen ervaren dat ze vanwege de coronaregels operaties niet kunnen uitvoeren of bepaalde behandelingen niet mogen doen. Die artsen hebben zich verenigd.”

De hoogleraar vertelt dat de brief in augustus naar de Tweede Kamer is gestuurd, maar een reactie achterwegen bleef. „Het aantal ‘gammele’ positieve testen neemt toe. Op 21 september zijn er twee mensen overleden, maar het aantal mensen dat niet behandeld is voor hun leukemie is vele malen meer.”

Kwetsbaar

De uitspraken die Famke Louise bij Jinek deed, heeft Capel zelf niet gezien. Maar volgens hem is de boodschap belangrijk. „In een talkshow gaat het vaak om ‘gladde oneliners’. Als je wordt afgerekend omdat je zorgen uit, op wat voor manier dan ook, is dat niet goed. Of je nu stottert of je haar niet goed zit. Zij stelt zich kwetsbaar op, dat is makkelijk natrappen.”

Waarom hij de brandbrief ondertekend heeft? Capel windt er geen doekjes om: „Een half jaar terug dachten we even dat de wereld verging, maar het coronavirus is sinds begin juni zo goed als weg.” De hoogleraar somt een aantal cijfers op. „Het sterftecijfer piekt in het voorjaar en neemt nu af naar 0. Wat weinig vermeld wordt is wie er sterft. De gemiddelde leeftijd bij corona is 83,6 jaar.”

Tweede golf

Hij vervolgt zijn scepticisme over cijfers. „Hoeveel procent coronadoden zijn daadwerkelijk coronadoden? In Amerika is 25 procent verkeerd geadministreerd. De vraag is: sterf je aan corona? Of met corona? Daar is in Zweden onderzoek naar gedaan. Daar stierven 6000 patiënten met corona en 852 aan corona.

Volgens Capel duiden de sterftecijfers aan dat er geen sprake is van een tweede golf. „Wat je ziet is dat het aantal testen toeneemt en de test als besmetting wordt genomen. Dat is onterecht. De test is gevoelig voor fouten.” De PCR-test is volgens de hoogleraar een kwetsbare test. „Deze toont geen levend virus. Als men zegt dat er zoveel besmettingen zijn als positieve testen is dat een aperte leugen.”

Herpesvirus

De hoogleraar legt uit dat er een verschil is tussen een golf op papier en in de praktijk. „Op dit moment heeft een mens wel duizend virussen in het lijf en dat is erg nuttig. Eentje daarvan is onder andere het herpesvirus. Als je de bevolking daarop zou testen heeft 80 procent dat virus in het lijf. De kans dat je het virus hebt is vrij groot, dat je ziek bent is echter vrij klein.”

Volgens Capel is COVID-19 over, „maar de waanzin niet”. Hij zet vraagtekens bij het vaccin. „Een vaccin ontwikkelen duurt vijf tot tien jaar, dat is heel moeilijk. Tegen HIV hebben we ook nog geen vaccin ontwikkeld. Daarnaast muteert corona snel. Dat betekent dat het eiwit in een vaccin in Zuid Amerika niet werkt in Alaska.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.