Metro
Metro Binnenland 12 sep 2020 / 18:48 uur

Honderden betogen op Museumplein voor vluchtelingen Moria

Honderden demonstranten hebben vandaag op het Museumplein in Amsterdam aandacht gevraagd voor de situatie op het Griekse eiland Lesbos. In vluchtelingenkamp Moria brak dinsdagnacht brand uit, het kamp brandde daardoor grotendeels af. Duizenden mensen werden dakloos.

De demonstratie, georganiseerd door vier studenten met steun van organisaties als VluchtelingenWerk, is rustig verlopen. De betogers hielden 1,5 meter afstand en droegen mondkapjes.

Verschillende organisaties kwamen aan het woord tijdens de betoging. Ze riepen de politiek op om meer vluchtelingen naar Nederland te halen dan de nu afgesproken honderd. Voorman Jesse Klaver van GroenLinks uitte kritiek op zijn politieke collega’s: „Ik schaam me dat wij hier vandaag moeten staan. Het zou niet nodig moeten zijn.”

‘Omstandigheden zijn inhumaan’

Twee artsen van het initiatief SOS Moria riepen de regering op om de situatie in alle Griekse kampen aan te pakken. De artsen noemden de omstandigheden daar inhumaan. De betogers hielden ook een minuut stilte gehouden voor de vluchtelingen in Moria.

Door de brand op Lesbos raakten zo’n 13.000 vluchtelingen dakloos. Verschillende hulporganisaties en politieke partij Volt Nederland organiseren gezamenlijk het protest ‘Evacueer Moria’.

Onhoudbaar

Volgens de organisatoren van de betoging op het Museumplein is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen al langer onhoudbaar. Zij noemen op Facebook de brand „het resultaat van een jarenlang falend EU-beleid” en vinden dat het kabinet te weinig doet. Ruim 56.000 mensen hebben een petitie getekend waarin ze het kabinet oproepen om vijfhonderd kinderen op te vangen. Het streven is het binnenhalen van 100.000 handtekeningen, aldus de burgerbeweging DeGoedeZaak op haar website.

Donderdag maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bekend dat Nederland bereid is honderd vluchtelingen, met name kinderen, uit Moria op te nemen. Dit leverde veel kritiek op. Deze honderd vluchtelingen zouden worden afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland volgend jaar verplicht zou opnemen. Linkse partijen zijn het daar niet mee eens. De PVV vindt dat er helemaal geen vluchtelingen naar Nederland gehaald moeten worden.

Lees ook: Verontrustende stijging aantal legionellabesmettingen in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden betogen op Museumplein voor vluchtelingen Moria
Sluiten