Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 6 sep 2020 / 14:45 uur

GroenLinks: geen steun voor coronawet van De Jonge

De wet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen kan niet op de steun van oppositiepartij GroenLinks rekenen. Partijleider Jesse Klaver vindt dat de Tweede Kamer buitenspel wordt gezet, waardoor het kabinet, en specifiek zorgminister Hugo de Jonge, te veel macht krijgen.

„De wet zit echt niet goed in elkaar”, zegt Klaver tegen nieuwssite NU.nl. De coronawet geeft de maatregelen om verspreiding van het virus af te remmen een juridische onderbouwing. De maatregelen liggen nu nog vast in lokale noodverordeningen, maar die hebben normaal gesproken een tijdelijk karakter, terwijl het virus langer dan eerst gedacht blijft rondwaren in Nederland.

Kritiek

Volgens de GroenLinks-voorman mag de minister door de wet, zoals deze nu voor ligt, straks „zonder goedkeuring van het parlement grondrechten inperken”. Parlementariërs mogen het wat hem betreft „niet laten gebeuren” dat het kabinet straks „per decreet” kan regeren.

Kamerleden werden vrijdag bijgepraat door experts over de voorgenomen wet, die overigens al eerder is vertraagd na kritiek. Hoewel de nieuwe versie een stuk beter is dan de oude, zitten er nog steeds behoorlijk wat haken en ogen aan, stellen deskundigen. Ook hun kritiek richt zich vooral op de bevoegdheden die het kabinet door de wet krijgt.

Draagvlak

Binnenkort buigt de Kamer zich uitgebreid over de wet, waar kritisch naar gekeken zal worden. Ook als de coalitie, met steun van een kleine oppositiepartij, een meerderheid in de Tweede Kamer haalt, wordt het zoeken naar draagvlak in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen maar 33 van de 75 zetels bezet.

Lees ook: Akwasi: Kan me oude tweets over doden Zwarte Piet niet herinneren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GroenLinks: geen steun voor coronawet van De Jonge
Sluiten