Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 sep 2020

GGD’en kritisch over testen zonder klachten: ‘Baat het niet, dan schaadt het wél’

De GGD’en plaatsen vraagtekens bij het testen van mensen zonder coronaklachten, zoals op Schiphol gebeurt bij reizigers uit (oranje of rode) risicogebieden. Voorzitter André Rouvoet van de koepel van de 25 GGD’en vreest dat mensen zich na een test veilig wanen en zich niet meer aan de regels houden.

Dat zegt hij in Trouw. „Mijn stelling is: baat het niet, dan schaadt het wél”, zegt Rouvoet, oud-minister en voormalig partijleider van ChristenUnie. Hij is bang dat het iets doet met het gedrag van mensen, hen het beeld geeft dat ze veilig zijn. „Dat we testen gebruiken als legitimatie om ons niet aan de maatregelen te houden.”

Nu mag iedereen uit een oranje of rood gebied zich op Schiphol laten testen, ook als hij of zij geen klachten heeft. Dat geeft een verkeerd beeld, zegt Rouvoet. Hij schetst een situatie: „Als wij ons met kerst massaal laten testen, en we gaan daarna allemaal op bezoek bij opa en oma in het verpleeghuis, dan roepen we een tweede golf over ons af.”

Testen op Schiphol

Rouvoet is bang dat Schiphol bijdraagt aan die enorme drukte in andere teststraten, omdat de teststraat daar het beeld oproept dat het zin heeft om je te laten testen zonder klachten. „Uit de richtlijnen van het RIVM blijkt dat testen zonder klachten nou niet de meest effectieve bijdrage is aan de bestrijding van corona. Dat is ook onze lijn”, stelt Rouvoet. „Tegelijkertijd zijn wij in gesprek met de minister. Die zegt: ik zie een paar plekken waar dat mogelijk wel meerwaarde heeft.”

RIVM-cijfers: 5427 nieuwe coronabesmettingen, in België leeft het weer op
Rouvoet maakt zich zorgen over de beeldvorming die ontstaat door de teststraat. Foto: EPA / Friedemann Vogel

Kritiek

De GGD-koepel heeft haar bedenkingen aan minister Hugo de Jonge gemeld, maar uiteindelijk is hij het die beslist, zegt Rouvoet. De GGD-voorman stelt dat het testen zonder symptomen, ook op Schiphol, alleen nog als experiment gebeurt. „Levert het geen effectieve bijdrage, kunnen we elders effectiever zijn met onze middelen, dan moeten we dat vooral doen”, stelt hij.

Rouvoet stoort zich daarnaast aan de kritiek vanuit de Tweede Kamer op de GGD’s. Volgens hem bemoeit de politiek zich te veel met de uitvoering van het GGD-werk. „Dat gebeurde bij de artsen op de intensive care niet.”

Voorrang

Gisteren werd bekend dat Hugo de Jonge nog niet weet of mensen in vitale beroepen, zoals zorgpersoneel of leraren, voorrang krijgen voor een coronatest. Het is wel de wens van de Tweede Kamer. De zorgminister begrijpt die wens wel, maar denkt ook dat het voor langere wachttijden voor anderen kan zorgen. Daarom wil hij eerst weten of het mogelijk is.

Lees ook: Hugo de Jonge: Nog onzeker of leraar voorrang krijgt bij coronatest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
GGD’en kritisch over testen zonder klachten: ‘Baat het niet, dan schaadt het wél’
Sluiten