Metro
Metro Binnenland 3 sep 2020 / 06:59 uur

CDA: Betaalde seks moet strafbaar worden

In maart mogen Nederlanders weer naar de stembus en dat betekent dat politieke partijen zo langzamerhand beginnen met het winnen van zieltjes. Het CDA doet vandaag een rigoureuze uitspraak in deze missie, betaalde seks moet verboden worden volgens de partij.

De christelijke partij schaart zich achter een burgerinitiatief van jongerenbeweging Exxpose, die wil dat prostitutie strafbaar wordt. Daarover wordt vandaag gedebatteerd. Tegen het AD zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik dat het nu echt tijd wordt „om een stap verder te gaan”. Betaalde seks is volgens de partij niet meer van deze tijd.

‘Meeste vrouwen willen geen betaalde seks’

Kuik noemt het hypocriet dat jonge vrouwen uit arme delen van Europa hier in de prostitutie werken, terwijl niemand wil dat zijn of haar dochter op de Wallen te zien is. „Prostitutie betekent per definitie ongelijkwaardigheid. De meeste prostituees zouden eigenlijk geen seks willen met de man die voor hen staat. Maar het gebeurt toch, omdat er wordt betaald. De instemming wordt dus afgekocht, de vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd.”

Volgens Kuik speelt het christelijke uitgangspunt dat seks alleen binnen het huwelijk mag, geen rol voor haar standpunt. „Het gaat mij om emancipatie en het beschermen van vrouwen in een kwetsbare positie”, zegt ze. „Prostituees, meestal vrouwen, worden ongelijkwaardig behandeld.”

Klanten worden vervolgd

De CDA’er wil dat in Nederland een Zweeds model wordt geïntroduceerd. Daar is betalen voor seks strafbaar en worden de klanten vervolgd. „Je moet wel realistisch zijn”, zegt Kuik tegen het AD. „Misstanden en prostitutie zullen blijven bestaan, maar je moet als overheid er wel alles aan doen om het te voorkomen. En vergis je niet, er gebeurt in Nederland nu al heel veel in de illegaliteit.”

Kuik zal een motie indienen waarin ze het kabinet vraagt te onderzoeken wat nodig is om het kopen van seks strafbaar te stellen. De kans dat het kabinet uiteindelijk een verbod invoert is echter klein omdat coalitiegenoten VVD en D66 tegen zijn.

Over mensen die wel vrijwillig in de sector werken, heeft Kuik het niet. Prostitutie is wat haar betreft per definitie onvrijwillig: „Welke vrouw vindt het nou fantastisch dat er op een dag tientallen mannen langskomen die met haar doen waar ze maar zin in hebben? Hou toch op. Dat wil niemand.”

Lees ook: Prostitutie gaat ondanks coronavirus gewoon door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CDA: Betaalde seks moet strafbaar worden
Sluiten