Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 sep 2020

Carnavallende Marco Kroon vecht wildplasboete aan

De nieuwe werkperiode van majoor Marco Kroon begint met een rechtszaak. Kroon vecht namelijk een boete voor wildplassen aan.

Kroon, drager van de militaire Willemsorde, staat vanmiddag voor de militaire kantonrechter in Arnhem wegens de boete die hij vorig jaar kreeg voor wildplassen tijdens het carnaval in Den Bosch. De militair is het niet eens met de straf die hij opgelegd heeft gekregen en besloot het in de rechtszaal uit te vechten.

Vaker in de rechtszaal

Het gaat om een een geldboete van 95 euro die Kroon aanvecht, zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Volgens Knoops is het voor het eerst dat een rechter zich buigt over deze geldboete, een zogeheten strafbeschikking van het Openbaar Ministerie waar Kroon zich tegen verzet.

De majoor kreeg eind vorig jaar van de militaire rechtbank in Arnhem een taakstraf van honderd uur voor onder andere het uitdelen van een kopstoot aan een agent. De rechter achtte ook bewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan schennis van de eerbaarheid door het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente. Kroon ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, die zaak dient op 3 december bij het gerechtshof in Arnhem.

Bezwaren worden toegelicht

De zaak die vanmiddag op de rol staat bij de militaire kantonrechter gaat over de boete voor het wildplassen dat aan de kopstoot voorafging. Marco Kroon zal met zijn advocaat aanwezig zijn om zijn bezwaren toe te lichten.

De rechtszaak valt in de eerste werkweek van Kroon, die deze week terugkeerde naar de Landmacht na een jaar thuis te hebben gezeten. In het afgelopen jaar nam Defensie disciplinaire maatregelen tegen de majoor, wat inhoudt dat van de kopstoot melding is gemaakt in zijn personeelsdossier, wat zijn functiemogelijkheden binnen Defensie beperkt. Per 1 september is voor hem een nieuwe functie gecreëerd. Hij gaat contacten en relaties met veteranen onderhouden en reünies organiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Carnavallende Marco Kroon vecht wildplasboete aan
Sluiten