Metro
Metro Binnenland 29 sep 2020 / 10:00 uur

Babysterfte flink gedaald, mede door afname tienermoeders

Het aantal baby’s dat in het eerste levensjaar overlijdt is in de afgelopen twintig jaar sterk gedaald. Vorig jaar zijn in Nederland 617 van de 170.000 levend geboren baby’s voor hun eerste verjaardag overleden. Per duizend zuigelingen overlijden er 3,6, tegenover 5,1 twintig jaar eerder.

Dat komt onder meer doordat er ook minder tienermoeders zijn, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In 2015 overleden de minste zuigelingen ooit, namelijk 561.

Tienermoeders

De daling van de afgelopen jaren komt volgens het CBS door de afname van het aantal tienermoeders. Deze jonge moeders hebben vaak namelijk een zwakke sociaal-economische positie, wat zou samenhangen met langere overlevingskansen van baby’s.

Bij vrouwen die jonger dan 20 jaar zijn op het moment dat hun kind wordt geboren, overlijden gemiddeld 10,3 op iedere 100 levend geboren baby’s voor de eerste verjaardag. De sterftekans van zuigelingen van deze jonge vrouwen ligt  daarmee bijna drie keer zo hoog als gemiddeld.

Het sterftecijfer van zuigelingen is het laagst onder moeders van 30 tot 35 jaar. Bij moeders van 40 jaar of ouder neemt het sterftecijfer weer toe.

Andere redenen

De sterftecijfers liggen tegenwoordig ook een stuk lager door een verbeterde prenatale screening. Dat is een onderzoek waarmee je kunt kijken of het ongeboren kind aangeboren afwijkingen heeft. Daarnaast spelen de daling van het aantal meerlingzwangerschappen en richtlijnen om wiegendood te voorkomen een rol.

Lees ook: Meerderheid zorgpersoneel tevreden, maar werkdruk te hoog en ziekteverzuim flink gestegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babysterfte flink gedaald, mede door afname tienermoeders
Sluiten