Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal opnames op ic’s voor het eerst sinds mei boven alarmniveau

Voor het eerst sinds begin mei gaan de alarmbellen af bij de overheid, omdat het aantal coronapatiënten op de intensive care hard stijgt. Op het zogenoemde coronadashboard worden die aantallen bijgehouden, vandaag werd de ‘signaalwaarde’ van 10 overschreden.

In de afgelopen drie dagen zijn 31 mensen verplaatst naar een van de ic’s, gemiddeld 10,3 per dag. Dat is dus net hoger dan de signaalwaarde, waarbij er nieuwe maatregelen nodig zijn. De laatste keer dat het aantal intensivecareopnames boven de limiet uitkwam, was op 5 mei.

Nieuwe dagrecord

Ook het aantal geregistreerde coronabesmettingen in ons land loopt op. Er is vandaag een nieuw dagrecord behaald. Het aantal besmettingen stijgt namelijk tot 100.597, dat zijn er 2357 meer dan gisteren.

Op dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2250 positieve tests. De afgelopen week zijn er ruim 14.000 mensen positief getest op het coronavirus.

Vijf nieuwe sterfgevallen

In het ziekenhuis liggen ook buiten de ic’s om meer mensen met coronaklachten. Tussen gisterochtend en vanochtend steeg het aantal ziekenhuisopnames met 32, er kwamen vijf nieuwe sterfgevallen bij. Wel komen de gegevens soms met wat vertraging binnen.

Vandaag werden de eerste paar coronapatiënten overgeplaatst naar andere delen van het land, om de druk in de ziekenhuizen te verlichten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat vandaag weer van start is gegaan, denkt dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsen de komende dagen „beduidend” zal toenemen.

Werkelijke aantal hoger

Het aantal besmettingen in ons land is recentelijk de 100.000 gepasseerd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Dat komt omdat lang niet iedereen werd getest in de eerste maanden van de uitbraak. Maar ook nu is er sprake van drukte op de testlocaties, het was de laatste weken niet mogelijk om iedereen met klachten te testen.

Slechts vijf dagen geleden werd de 90.000e besmetting vastgesteld. Niet eerder kwamen er in zo’n korte tijd 10.000 gevallen bij. Het duurde zes dagen om van 80.000 naar 90.000 positieve tests te gaan.

Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond

De grootste toename was te merken in Amsterdam-Amstelland. Daar kwamen 305 nieuwe besmettingen bij, 269 daarvan waren in Amsterdam zelf. Gisteren waren dat echter meer mensen: toen kwamen er 432 gevallen bij.

Niet alleen in Amsterdam, ook in Rotterdam-Rijnmond komen er steeds nieuwe besmettingen bij. Van de 250 nieuwe registraties in die regio, waren er 156 in de gemeente Rotterdam. In de regio Haaglanden werden 225 gevallen geregistreerd, in Utrecht 202. Brabant-Zuidoost, Gelderland-Midden, Hollands Midden, Kennemerland en Midden- en West-Brabant noteerden meer dan honderd nieuwe besmettingen.

Lees ook: Hoogleraar die brandbrief tegen coronaregels ondertekende: ‘Het middel erger dan de kwaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal opnames op ic’s voor het eerst sinds mei boven alarmniveau
Sluiten