Metro
Metro Binnenland 30 aug 2020 / 11:00 uur

Vier op tien Nederlanders: Grapperhaus niet meer geloofwaardig

Bijna de helft van de Nederlanders, 42 procent, vindt dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn geloofwaardigheid heeft verloren als hij mensen waarschuwt zich aan de coronamaatregelen te houden. Een kwart van de deelnemers aan de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond vindt dat de minister moet aftreden.

Coronaregels overtreden

Vorig weekend stapte de minister in het huwelijksbootje met zijn verloofde. Zoals te zien is op foto’s hielden de gasten op zijn trouwerij niet altijd genoeg afstand. Daarmee overtreden ze de coronaregels.

Grapperhaus stelde vrijdag dat hij vindt dat hij nog steeds geloofwaardig kan optreden als baas van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat erop toeziet dat de coronaregels worden nageleefd. Hij zei dat „Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen”. Dat het niet helemaal is gelukt, spijt hem.

‘Geloofwaardigheid niet ter discussie’

Premier Mark Rutte zei vrijdagmiddag dat de geloofwaardigheid van de Justitieminister niet ter discussie staat. Voor Rutte is belangrijk dat geloofwaardigheid ook samenhangt met „onder ogen zien als iets niet goed gaat. En dat doet hij.” In plaats van een boete, heeft Grapperhaus 780 euro overgemaakt aan het Rode Kruis. Dat is twee keer de boete die mensen kunnen krijgen als ze geen 1,5 meter afstand houden.

Volgens Maurice de Hond is de peiling van vandaag een verdere bevestiging van het patroon van de laatste weken. De VVD zwakt verder af en de PVV wordt sterker. De VVD staat in de peiling nu op 31 zetels, één minder dan vorige week, en de PVV op 23, een winst van twee zetels. D66 heeft er vergeleken met vorige week ook twee bijgekregen en staat nu op veertien zetels. Het CDA is in vijf weken drie zetels gedaald, van zeventien naar veertien.

Lees ook: Daling coronabesmettingen Duitsland, patiënten op ic in NL blijft gelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier op tien Nederlanders: Grapperhaus niet meer geloofwaardig
Sluiten