Metro
Metro Binnenland 2 aug 2020 / 16:54 uur

Vermiste zwemmer die kinderen wilde helpen overleden

Een man die nabij het Noord-Hollandse Julianadorp verdween toen hij drie kinderen uit het water wilde helpen, is aangespoeld op het strand. Daar werd de reanimatie gestart, waarna hij met een ambulance naar een ziekenhuis werd gebracht. De man overleed in het ziekenhuis.

Het gaat om een Poolse man. Bij aankomst in het ziekenhuis overleed hij. Dat meldt een politieagent op Twitter. De politie laat weten dat het om een 37-jarige man gaat.

De man werd niet meer gezien nadat hij de drie kinderen probeerde te helpen. De kinderen zijn in veiligheid, meldt de Kustwacht. Vanuit het Kustwachtcentrum werd een zoekactie gecoördineerd, waaraan reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), een helikopter en een Kustwachtvliegtuig meededen.

Muistromen erg verraderlijk

De Kustwacht meldde rond 14.50 uur dat er een zoekactie plaatsvond. Omstreeks 15.45 uur maakte de Kustwacht bekend dat de man is aangespoeld op het strand.

Volgens de Kustwacht blijken de muistromen ter plaatse erg verraderlijk te zijn. Daarom blijven preventief twee reddingboten van de KNRM nog even op het water.

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie in een mui zit, moet zich laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.

Sterke stroming

Vanmiddag werd het lichaam van een 15-jarige jongen gevonden op het strand van Monster. Hij was al sinds vrijdagavond vermist. De jongen was vrijdagavond, samen met twee andere jongen, aan het zwemmen bij De Zandmotor. Door de sterke stroming kwamen ze in de problemen. De twee andere jongens konden meteen uit het water worden gehaald.

Reddingsbrigade Nederland waarschuwde badgasten het afgelopen weekend voor de sterke stroming en muien. „Omdat er een sterke stroming is, en er bovendien een oostenwind waait, raden we mensen aan om tot knie- of heuphoogte het water in te gaan en minstens met zijn tweeën. Als mensen toch gaan zwemmen, moeten ze dat met de kust mee doen in plaats van verder in zee te gaan”, liet een woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vermiste zwemmer die kinderen wilde helpen overleden
Sluiten