Metro
Metro Binnenland 15 aug 2020 / 12:09 uur

Torenhoog energieverbruik en recordverkoop ventilatoren door hitte

Tijdens de extreme hitte van de afgelopen weken wisten mensen niet hoe snel ze naar de winkel moesten gaan om een ventilator of (mobiele) airco te kopen. Dit gebeurde ook veel online, merkte bol.com. Zij noteerde een toename van maar liefst 3000 procent, meldt NU.nl.

Bij een normale hittegolf ligt het energieverbruik van huishoudens en kleine bedrijven zo’n 20 procent hoger. Essent en Eneco zagen tijdens de afgelopen hittegolf een stroomverbruik van maar liefst 30 procent hoger dan normaal.

Vanaf de eerste hete dag hoog energieverbruik

„Vanaf de eerste tropische dag op woensdag 5 augustus tot en met donderdag 13 augustus steeg het dagelijks verbruik tot 30 procent”, zegt een woordvoerder van Essent zaterdag. Ook Eneco zag het stroomverbruik naarmate de hitte aanhield, oplopen tot wel 30 procent extra.

Beide energieleveranciers denken dat dit komt doordat het ’s nachts niet afkoelde, mensen veel thuiswerken, minder op vakantie gaan als gevolg van het coronavirus en het rendement van zonnepanelen lager is als de temperatuur toeneemt. „Hierdoor deden we tijdens de hittegolf vermoedelijk vaker een beroep op airco’s en ventilators om de hitte te bestrijden.”

Helft van Nederlanders gebruikt ventilator

In onderzoek van MeMo2 in opdracht van Essent geeft bijna de helft van de Nederlanders aan een ventilator te gebruiken om het huis koel te houden. Een op de vijf Nederlanders zegt een airco te gebruiken. 15 procent van de Nederlanders zegt te overwegen er een te kopen.

Essent heeft overigens wel een tip: „Airconditioners worden gebruikt om warmte te verdrijven. Beter is het om warmte buiten te houden met zonwering en door ramen en deuren dicht te houden. Daarnaast helpt goede isolatie – en de daarbij horende ventilatie – om het huis koel te houden op warme dagen, mits ramen en deuren gesloten zijn.”

Lees ook: IJs gaat als hete broodjes: gouden tijden voor ijsblokjesfabriek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Torenhoog energieverbruik en recordverkoop ventilatoren door hitte
Sluiten