Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 aug 2020 / 17:38 uur

Teststraat Schiphol na scherpere reisadviezen niet drukker dan anders

Hoewel de overheid gisteren besloot de reisadviezen voor heel Spanje en voor delen van Frankrijk aan te scherpen, was het vandaag in de teststraat op Schiphol niet drukker dan anders.

„Er was niet bijzonder extra veel aanloop en er waren geen wachtrijen”, laat de veiligheidsregio Kennemerland weten.

De meeste vluchten uit zulke risicogebieden komen overdag aan. De teststraat blijft vooralsnog geopend van 6.00 uur tot 18.00 uur en er komt geen verruiming van de openingstijden. „Het budget is het probleem niet en we hebben ook voldoende materiaal. Maar je kunt niet ‘bam’ extra mensen neerzetten, we zijn aan het opstarten en groeien”, zegt een woordvoerder.

Rustigere dag Schiphol

Dat het ook vandaag allemaal goed was af te handelen komt mogelijk doordat het een wat rustigere dag was op de luchthaven. „En de extra vliegtuigen die speciaal toeristen ophalen komen waarschijnlijk later, maar dat zijn ook geen tientallen vluchten.”

Een foto van minister Hugo de Jonge bij de teststraat
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bezocht de teststraat vorige week. Foto: ANP / Ramon van Flymen

Volgens de veiligheidsregio arriveren momenteel ongeveer vijfduizend mensen per dag uit risicogebieden, van wie ongeveer duizend zich laten testen op het coronavirus. Het aanbod kan toenemen door de waarschuwingen voor reizigers in Spanje en Frankrijk, maar de teststraat heeft ook nog ruimte meer mensen te testen. Waar de grens ligt, kan de veiligheidsregio nog niet aangeven.

Ambitie: iedereen ‘uit rood en oranje’ testen

Wie niet op Schiphol kan worden getest, kan zich ook thuis laten testen. Bovendien blijft de zelfquarantaine thuis gelden, laat de veiligheidsregio weten.

De teststraat is sinds 13 augustus geopend. Van de vluchten uit oranje en rode gebieden wordt een selectie gemaakt, de passagiers daarvan worden uitgenodigd zich te laten testen. „De ambitie is dat iedereen uit oranje en rood gebied kan worden getest”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. „Daar streven we stapsgewijs naar.”

In het begin konden er zo’n vierhonderd mensen per dag worden getest, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer duizend, bevestigt het ministerie.

Lees ook: Onduidelijkheid over langer openblijven teststraat Schiphol, duizenden Nederlanders in Spanje

Lees ook: Meer doden en ziekenhuisopnames door corona, minder besmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Teststraat Schiphol na scherpere reisadviezen niet drukker dan anders
Sluiten