Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 26 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Steeds meer ouderen onzeker over financiële toekomst’

Ouderen zijn steeds vaker onzeker over de toekomst van hun financiële situatie. Dat stelt seniorenorganisatie KBO-PCOB na een onderzoek onder 1300 ouderen.

Volgens de belangenvereniging zijn ouderen zo onzeker omdat het nog onduidelijk is wat de gevolgen van de coronacrisis precies zullen zijn. Ook het hele proces rond de hervorming van het pensioenstelsel draagt bij aan dit gevoel.

Koopkracht van ouderen

Volgens zes op de tien senioren ligt er momenteel te veel nadruk op ondersteuning van ondernemers en mensen met werk en te weinig op koopkracht van ouderen, constateert KBO-PCOB. „De overheid trok de afgelopen maanden ruim de portemonnee om de negatieve gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar straks komt de vraag: hoe verdelen we de lasten? Dat is een vraag die veel senioren bezighoudt”, legt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa uit.

Senioren zien de economische vooruitzichten daarnaast somber in. Negen op de tien ondervraagde senioren, van wie de gemiddelde leeftijd ligt op 74 jaar, denken dat de economie zal verslechteren.

https://twitter.com/kbo_pcob/status/1298512707059056640

Pensioen

Ook leven er vragen over het pensioen van de toekomst. Zeven op de tien senioren voelen zich op de hoofdlijnen goed geïnformeerd over de hervorming van het pensioenstelsel. Toch is het gevoel van financiële zekerheid bij ongeveer de helft van de ouderen (47 procent) negatief beïnvloed, aldus KBO-PCOB. Bijna een kwart van de ondervraagden (23 procent) verwacht dat de pensioenen kager zullen uitvallen en slechts twee procent verwacht een stijging. De overige 65 procent denkt dat het pensioen volgend jaar hetzelfde zal blijven.

Daarnaast heeft de coronacrisis het uitgaven patroon van ouderen de afgelopen maanden beïnvloed. Zo gaven ouderen meer geld uit aan online boodschappen, namelijk zo’n 30 procent meer. Ook had ruim een kwart van hen (26 procent) hogere zorgkosten, zo blijkt uit het onderzoek, en gaven ouderen minder geld uit aan hobby’s (34 procent minder) en aan sport en bewegen (29 procent minder).

Lees ook: Wandeling door Brabants bos verandert in nachtmerrie: voorbijgangers vinden doodskist

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.