Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 aug 2020 / 21:49 uur

Soap bij het CDA: alsnog onderzoek naar lijsttrekkersverkiezing

Er komt toch een onderzoek naar hoe de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is verlopen. Dat maakte het partijbestuur vanavond bekend. Op Twitter weet ‘men’ er wel raad mee.

Volgens het bestuur gaat een onafhankelijke partij onderzoek doen „omdat er nog steeds vragen over het stemproces bleven komen. Op deze manier willen we recht doen aan de uitslag.” Wel zegt partijvoorzitter Rutger Ploum op tv tegen Nieuwsuur dat het bestuur „nog steeds achter de uitslag staat” en dus vaststaat dat De Jonge de rechtmatige lijsttrekker is. Volgens Ploum dient het onderzoek vooral om „volledige transparantie” te geven.

Vrouw Omtzigt stemde op haar man, maar…

Er ontstonden twijfels over de geldigheid van de verkiezing nadat onder anderen de vrouw van kandidaat Pieter Omtzigt een bericht had gekregen waarin ze werd bedankt voor haar steun voor diens tegenkandidaat Hugo de Jonge, terwijl ze op haar man had gestemd. Omtzigt werd met 49,3 procent van de stemmen nipt tweede.

Een foto van Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt en hun partners
De hoofdrolspeler uiterst rechts, de partner van Pieter Omtzigt. Foto: ANP / Sem van der Wal

De partij zei vorige week woensdag nog dat „twee technische partijen” hadden onderzocht of er iets aan de hand was met de software van de digitale verkiezing. Toen werd niets aangetroffen, aldus een woordvoerder.

De Jonge denkt dat hij lijsttrekker CDA blijft

Omtzigt vroeg vorige week om opheldering. Afgelopen vrijdag schaarde staatssecretaris Mona Keijzer, die in een eerdere stemmingsronde afviel, zich achter Omtzigt. Zij zei toen dat er „opnieuw gekeken moet worden naar het onderliggende systeem, om een einde te maken aan deze discussie”.

De Jonge twijfelde er vrijdag niet aan dat de verkiezing goed verlopen is. Volgens hem was het stemproces „aan alle kanten met checks en balances omgeven”. CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) denkt dat er niet zo heel veel aan de hand is. Hij zei deze week: „Ik vind het allemaal niet zo heel erg schokkend. Ik vond het een prachtige verkiezing. Ik vind ook dat je het recht hebt om te vragen of het allemaal goed is gegaan. Dat is toen bekeken. Als dat nog een keer moet, lig ik daar niet wakker van.”

Lees ook: Frontberichten (corona-)personeel in de zorg worden verwerkt tot film

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Soap bij het CDA: alsnog onderzoek naar lijsttrekkersverkiezing
Sluiten