Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 aug 2020 / 20:00 uur

Reddingsbrigade Nederland kijkt terug op druk weekend

Reddingsbrigade Nederland heeft een druk weekend achter de rug. Vanwege het mooie weer trokken veel mensen richting het water en moesten reddingsbrigades alleen al op vrijdag ruim driehonderd keer in actie komen aan de kust en op binnenwateren.

In zeker 33 gevallen verkeerden er mensen in een levensbedreigende situatie. Dat laat een woordvoerder van de reddingsbrigade weten. „De dagaantallen qua inzet komen in de buurt van de records die we vorig jaar hadden tijdens de hittegolf. Gelukkig was het zaterdag een stuk rustiger omdat het weer toen minder was. Maar ook zondag hadden we onze handen weer meer dan vol”, zegt de woordvoerder.

Hoe vaak de brigade moest uitrukken, wordt maandag bekend omdat een aantal reddingsbrigades pas dan met hun inzetcijfers naar buiten komen.

‘Alle hens aan dek’

De koepelorganisatie, waarbij 157 reddingsbrigades zijn aangesloten, gaat ook de komende dagen mensen wijzen op de gevaren van zwemmen in zee en binnenwateren. „Vanaf woensdag wordt er een hittegolf voorspeld. Ja, dat betekent voor ons weer alle hens aan dek. Want mensen blijven vanwege corona vooral in Nederland.”

Veel zwemmers aan de kust kwamen in de problemen door de sterke stroming en muien. Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten. In muien is de stroming sterk, en deze trekt altijd richting open zee.

Zondag kwam een man in de problemen toen hij drie kinderen nabij het Noord-Hollandse Julianadorp uit het water wilde helpen. Er werd een zoekactie opgezet en aan het einde van de middag spoelde de man aan op het strand. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Ook werd zondag het lichaam van de 15-jarige jongen, die sinds vrijdag vermist was, gevonden op het strand van Monster. Hij kwam door een sterke stroming in de problemen bij De Zandmotor.

 

 

 

Reageer op artikel:
Reddingsbrigade Nederland kijkt terug op druk weekend
Sluiten