Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 aug 2020 / 06:19 uur

Zomerstorm Francis raast ook in de ochtendspits over Nederland

Wellicht heb je deze nacht zomerstorm Francis over het land horen razen. Aan de kust werd dinsdagavond windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot had een kracht van 100 kilometer met uur.

En daarmee is Francis nog niet gaan liggen. Rond de ochtendspits kan de zomerstorm het krachtigst zijn. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten hiervoor. Ook adviseert het overheidsorgaan niet met een aanhanger of caravan de weg op te gaan.

Gisteren was de storm al duidelijk te herkennen, maar woensdagochtend verwacht men de piek. Aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland kunnen windstoten van 100 km per uur voorkomen. In de loop van de dag moet Francis weer gaan liggen en neemt de wind af.

Omvallende bomen

Staatsbosbeheer waarschuwt voor omvallende bomen. Door de droogte zijn sommige bomen zwak, waardoor gevaar dat de bomen omvallen. Daarnaast hebben loofbomen in deze tijd van je het jaar nog veel bladeren. „Daardoor vangen ze meer wind dan tijdens een herfststorm. Dat kan risico’s met zich meebrengen”, zegt een woordvoerder.

De laatste officiële zomerstorm was op 10 augustus vorig jaar.Toen werd in de IJmuiden windkracht 9 gemeten. Dit was de dag dat ook het dak van het AZ stadion in Alkmaar instortte.

De storm houdt ook op Twitter veel mensen bezig.

Lees ook: Bomen nog vol blad, dat wordt een storm met met veel schade

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zomerstorm Francis raast ook in de ochtendspits over Nederland
Sluiten