Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 12 aug 2020 / 19:20 uur

Minister De Jonge stelt quarantaineverplichting uit na kritisch Kamerdebat

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil langer de tijd nemen om na te denken over een quarantaineverplichting voor mensen die contact hebben gehad met een met corona besmet persoon.

Hij wil onder meer eerst advies inwinnen bij het Outbreak Management Team (OMT) over de noodzaak van de maatregel. En dan wil hij er over enkele weken ook nog over in debat met de Tweede Kamer. Wel staat de minister nog steeds achter het principe dat niet in quarantaine gaan strafbaar moet worden, maar hij wil het plan eerst verder uitwerken. Hij benadrukte dat de plicht de GGD’en moet ontlasten.

Kritiek

De Jonge verraste de Kamer dinsdag met de aankondiging dat hij het al volgende week strafbaar wilde stellen als mensen die een besmettingsrisico hebben gelopen, niet in quarantaine gaan.Dat kwam hem woensdag tijdens een Kamerdebat over de bestrijding van het nieuwe coronavirus op veel kritiek te staan. Niet alleen de oppositie maar ook regeringspartij D66 heeft moeite met het voorstel, dat ‘disproportioneel’ en ‘niet handhaafbaar’ werd genoemd.

Burgerplicht

De minister blijft er wél bij dat mensen na een positieve test verplicht in quarantaine moeten. De huidige wetgeving biedt de voorzitters van de veiligheidsregio’s al mogelijkheden om dat af te dwingen. Maar de minister erkent dat dwang wellicht niet de beste manier is om mensen van wie niet vaststaat dat zij het virus hebben, ertoe te bewegen binnen te blijven. Wel benadrukt de minister dat dat hun burgerplicht is.

Lees ook: Familie: geen politiek karakter stille tocht voor Bas van Wijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister De Jonge stelt quarantaineverplichting uit na kritisch Kamerdebat
Sluiten