Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 aug 2020 / 21:45 uur

Kermissen in westen Brabant komende maanden verboden

Inwoners van de regio Midden- en West-Brabant moeten het dit najaar zonder kermissen doen. Voorzitter Theo Weterings van de veiligheidsregio heeft besloten alle kermissen te verbieden tot 1 november.

Vanwege het oplaaien van het coronavirus vindt hij kermis nu niet verantwoord. Een maand geleden liet Weterings, die burgemeester is van Tilburg, de kermis in zijn eigen stad nog wel doorgaan.

Kritiek

Ook toen klonk kritiek, onder meer van de bekende viroloog Ab Osterhaus. Hij vond dat het risico te groot was. Bezoekers van de grootste kermis van het land, die deze keer wel slechts een kwart van zijn normale omvang had, hielden zich lang niet altijd aan de 1,5 meter afstand. De gemeente hield echter vol dat voldoende maatregelen waren genomen. Zo werd op kermispleinen een beperkt aantal bezoekers toegelaten en spraken handhavers mensen aan die zich niet aan de richtlijnen hielden.

Bezwaren

Met het oog op het stijgende aantal besmettingen ziet de veiligheidsregio nu wel onoverkomelijke bezwaren. „Op een kermis komen traditioneel veel mensen samen, ongeacht hoe groot een kermis is. Bij de meeste kermissen kan een soepele doorstroming met 1,5 meter tussen bezoekers niet georganiseerd worden, omdat deze op één locatie plaatsvinden, vaak in de buurt van horeca”, verklaart de regio het verbod. „Hierdoor ontstaat een aanzienlijke kans op een grote groep stilstaande mensen op korte afstand van elkaar, met alle risico’s op besmettingen.”

Onder meer in Breda, Gilze-Rijen, Kaatsheuvel, Waspik, Fijnaart en Ulicoten moeten nu kermissen worden geannuleerd, inventariseert het Brabants Dagblad.

Eind juli besloot het gemeentebestuur van Weert, waar traditioneel een van de grotere kermissen van het land wordt gehouden, al mede op basis van de ervaringen in Tilburg een editie over te slaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kermissen in westen Brabant komende maanden verboden
Sluiten