Metro
Metro Binnenland 4 aug 2020 / 13:13 uur

Geen mondkapje op in Amsterdam? Da’s dan 95 euro boete

Wie vanaf morgen in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. In Rotterdam is de hoogte van de boete nog niet bekend.

De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

Op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk moeten bezoekers dag en nacht een mondkapje dragen, zowel in winkels als op straat. Op de markten aan de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 geldt de verplichting tijdens markttijden. Mogelijk komen er de komende tijd nog meer gebieden bij.

Niet-medisch mondkapje

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. De verplichting komt niet in de plaats van de regel om 1,5 meter afstand te houden.

Ook in Rotterdam geldt vanaf woensdag tussen 06.00 en 22.00 uur een mondkapjesplicht in een aantal gebieden in de stad, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De hoogte van de boete is nog niet bekendgemaakt.

Op deze foto zie je een map oversteken op de zebrapad nde amsterdam

‘Burgemeesters mogen plicht niet invoeren’

Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen zei vorige week dat burgemeesters wettelijk gezien helemaal geen mondkapjesplicht mogen invoeren in hun stad of regio. Hij verwacht niet dat dit stand houdt bij de rechter, omdat er nog geen speciale coronawet is voor zo’n plicht.

De Nederlandse BOA Bond zei het „onnodig ingewikkeld” te vinden dat er nu lokale verschillen zijn in het dragen van mondkapjes. De bond pleitte ervoor om de verplichting op alle drukke plaatsen te laten gelden. Voorzitter Ruud Kuin noemt het „typisch Nederlands dat het weer aan het lokale bestuur wordt overgelaten. Ze zijn het gewoon niet eens. En dan hebben ze het over ‘maatwerk lokaal’ – ik denk dat dat onzin is. Waarom zou een drukke winkelstraat in Nijmegen anders zijn dan in Amsterdam?”.

Lees ook: Meer passagiers met corona geland op Schiphol en Eindhoven Airport

Reageer op artikel:
Geen mondkapje op in Amsterdam? Da’s dan 95 euro boete
Sluiten