Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 aug 2020

Efteling en Brabants bestuur verliezen zaak tegen gaswinning

Onder meer De Efteling hoopte zo dat er een einde zou komen aan de gaswinning in de regio, en de inherente trillingen. Maar het pretpark en het Brabants bestuur trokken aan het kortste eind voor de bestuursrechter.

Het bedrijf Vermillion mag dan ook doorgaan met gaswinning in het Brabantse Loon op Zand. De Raad van State heeft alle bezwaren daartegen van tafel geveegd.

Efteling

Omwonenden, gemeenten uit de omgeving, het provinciebestuur, twee waterschappen en het nabijgelegen pretpark de Efteling, die vandaag over iets héél anders twittert, hoopten dat de hoogste bestuursrechter het laatste zogeheten winningsplan ongeldig zou verklaren. De Raad van State oordeelt echter dat het plan goed genoeg is.

Trillingen

Volgens de raad heeft minister van Economische Zaken Eric Wiebes eind 2018 terecht ingestemd met de plannen van Vermillion. Door dat besluit mag het bedrijf tot 2026 gas blijven winnen in de Brabantse gemeente, langer dan eerder de bedoeling was, zowel op een bestaande locatie als op een nieuwe locatie waar nog een put moet worden geboord. Tegenstanders vrezen onder meer de gevolgen bodemdaling, trillingen en nadelige gevolgen voor een geothermieproject in de buurt. Ook betoogden ze dat de milieu-effecten niet goed zijn onderzocht.

Geen bezwaren

De Raad van State kan zich in geen van de bezwaren vinden en wijst in het vonnis onder meer op onderzoeken van TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daarin wordt geconcludeerd dat slechts een geringe bodemdaling te verwachten is en dat de gaswinning binnen alle wettelijke normen kan plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Efteling en Brabants bestuur verliezen zaak tegen gaswinning
Sluiten