Metro
Metro Binnenland 13 aug 2020 / 13:03 uur

Campinggasten Appelhof (en ook eilanders) naar pop-up testlocatie

Op Terschelling is vanmorgen een tijdelijke locatie voor coronatests in gebruik genomen, waar vooral jonge campinggasten zich komen laten testen. Zo’n 200 al, volgens de Friese GGD.

Terschelling, of ‘Skylge’ op zijn Fries, was tot nu toe zo goed als coronavrij, slechts twee eilanders zijn sinds het begin van de uitbraak positief getest. Niemand hoefde in het ziekenhuis te worden opgenomen en niemand is er overleden aan het virus. Toch is vanochtend een tijdelijke locatie voor coronatests in gebruik genomen, nadat twee jongeren deze week thuis kwamen met corona. Ze hadden op de Appelhof gekampeerd.

Jongeren Appelhof

De testlocatie is dan ook vooral bedoeld voor jongeren die op de nabijgelegen camping Appelhof, de camping met een bepaalde reputatie, verblijven en milde coronaklachten hebben. Ook eilanders en andere toeristen met klachten kunnen zich laten testen. De Friese GGD verwacht later vandaag de uitslagen te hebben. Ook de komende week is de testlocatie in gebruik, waar je zonder afspraak naartoe kunt.

Campinggasten die negatief worden getest en die het coronavirus dus niet hebben, worden donderdagavond met een aparte veerboot naar het vasteland gebracht. In Harlingen kunnen ze gewoon de trein naar huis nemen, als ze dat willen. „Als je afstand houdt en een mondkapje draagt, heb je van hen niet meer te duchten dan van ieder ander die je op straat tegenkomt”, laat een GGD-woordvoerder weten.

Apart

Appelhofgangers die wel besmet blijken te zijn, worden apart „op verantwoorde wijze” naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet. Wie zich niet laat testen, krijgt het dringende advies om thuis de gezondheid goed in de gaten te houden. „Ik zie hier veel jongeren in volle bepakking, ik denk dat de camping snel leeg gaat. De jongeren zijn echt wel gealarmeerd.”

Camping dicht

Twee jongeren uit de regio Kennemerland (Haarlem en omstreken) bleken na een vakantie op Appelhof het coronavirus te hebben opgelopen. Op woensdag werden ook vier van hun tentgenoten positief getest, net als twee andere campinggasten. Het is niet bekend waar zij vandaan komen.

De Appelhof gaat voor de laatste weken van het zomerseizoen dicht. Nieuwe gasten worden niet meer toegelaten en het aantal gasten dat er nu is wordt volgens de gemeente „stapsgewijs afgebouwd”.

Alle jongeren die in de afgelopen periode op de camping zijn geweest hebben een bericht gekregen dat ze zich moeten laten testen als ze milde klachten hebben.

Lees ook: Twee coronagevallen op jongerencamping Appelhof op Terschelling 

Reageer op artikel:
Campinggasten Appelhof (en ook eilanders) naar pop-up testlocatie
Sluiten