Amarins de Boer
Amarins de Boer Binnenland 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Aziatische tijgermug is terug en duikt op in vijf gemeenten

Het is niet alleen wespentijd, ook de tijgermug is terug. De Aziatische mug, die gevaarlijke ziektes zoals dengue (ook wel knokkelkoorts) kan overdragen, is dit jaar al gezien in vijf gemeenten.

Het gaat om de gemeenten Westland, Lansingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul. Dat melden de NVWA en het platform Stop Invasieve Exoten.

Tijgermug

Volgens de NVWA is er nog geen mug aangetroffen die al is besmet. De kans op het overdragen van een ziekte is daardoor op dit moment verwaarloosbaar, maar de voedsel- en warenautoriteit blijft er naar eigen zeggen vanwege het risico bovenop zitten.

De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Als er tijgermuggen worden waargenomen, onderzoekt de NVWA om te beginnen een gebied van honderd meter rondom de vindplek.

Namen bedrijven

Het platform Stop Invasieve Exoten klaagt erover dat de NVWA de namen niet communiceert van de bedrijven die in verband kunnen worden gebracht met de aanwezigheid van de mug, maar de autoriteit zegt dat dat gebruikelijk is.

Het kan gaan om grote hoeveelheden, zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform. „Zo bleek dit jaar dat er in Valkenburg aan de Geul vorig jaar maar liefst 350 tijgermuggen waren gevangen.”

Op deze foto zie je een Aziatische tijgermug. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren tuinen in Veenendaal op de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug. Het NVWA wil de exotische mug geen kans geven zich in Nederland te vestigen.
De tijgermug is terug in vijf gemeenten. Foto: ANP / Remko de Waal

De bestrijding door de NVWA bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen en het lokken van volwassen muggen. „Indien broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruikgemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan. Heel soms wordt gebruikgemaakt van een insecticide om volwassen muggen te doden.”

Benieuwd hoe je een tijgermug kunt herkennen? Download dan de app Tijgermug Alert. Je kunt dan zien of je in jouw buurt met de tijgermug te maken hebt.

Lees ook: Straks niet meer buiten zitten door de tijgermug?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.