Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam nu meldplicht voor feest met meer dan honderd gasten

Wie in Amsterdam in bijvoorbeeld een zalencentrum een feest geeft voor meer dan honderd gasten, is vanaf nu verplicht dit te melden bij de gemeente.

De veiligheidsregio kondigde de maatregel in de strijd tegen het coronavirus vorige week al aan, maar voert de verplichting tot het melden nu daadwerkelijk in. Op de website van de gemeente moet minimaal 48 uur voorafgaand aan de bijeenkomst een formulier worden ingevuld.

Veel besmettingen in Amsterdam

Het coronavirus laait de afgelopen weken flink op in de hoofdstad. Tot nu toe vinden de meeste besmettingen volgens de GGD plaats in de privésfeer, zoals op bruiloften, familiefeestjes en in de horeca. De meldplicht zorgt ervoor dat de veiligheidsregio makkelijker toezicht kan houden op dit soort bijeenkomsten en organisatoren zijn zich naar verwachting meer bewust van hun verantwoordelijkheden.

Als er geen melding is gedaan, handhaaft de gemeente. De locatie kan dan per direct worden gesloten of er volgt een dwangsom.

Een foto van burgemeester Halsema tijdens een gemeenteraad in Amsterdam
Burgemeester Femke Halsema tijdens een debat in de gemeenteraad over het stijgende aantal coronabesmettingen in de stad. Foto: ANP / Evert Elzinga

In zalencentra kunnen makkelijker vaste zitplaatsen worden ingericht en is meer plek dan thuis. Ook hier geldt volgens de veiligheidsregio dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden en wie klachten heeft, blijft thuis. Voor bezoek aan huis schaart Amsterdam zich achter de dringende oproep van het kabinet van vorige week niet meer dan zes bezoekers in huis te ontvangen.

Geen ontmoediging toeristen naar de stad

Het regionaal bestuurlijk team van de veiligheidsregio, dat wekelijks spreekt over de coronacrisis, kwam vandaag weer bijeen. Een woordvoerster van de veiligheidsregio weersprak een bericht in de media dat er onder meer is gesproken over het verder ontmoedigen van toeristen en dagjesmensen naar de hoofdstad te komen. Volgens haar stond dit onderwerp niet op de agenda. Het standpunt blijft voorlopig dat bezoekers aan Amsterdam wordt gevraagd drukke tijden, zoals de weekenden, en drukke plekken te mijden.

Lees ook: Amsterdam scherpt toezicht naleving coronamaatregelen aan

Lees ook: 148 boetes voor niet dragen mondkapje op drukke locaties in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In Amsterdam nu meldplicht voor feest met meer dan honderd gasten
Sluiten