Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 23 aug 2020 / 21:45 uur

148 boetes voor niet dragen mondkapje op drukke locaties in Amsterdam

In Amsterdam hebben gemeentelijke handhavers zondag 148 boetes uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje. Ook werden er veel mensen die geen mondkapje droegen aangesproken en gewaarschuwd. Dat meldt de gemeente zondagavond.

„We hopen dat beboeten de uitzondering blijft en dat mensen aan een waarschuwing genoeg hebben.” Het aantal boetes uitgeschreven door de politie volgt later op de avond.

Experiment

Het gaat om een proef. Sinds begin deze maand moeten mensen op een vijftal drukke plekken in de hoofdstad een mondkapje dragen, zoals bij de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuystraat. De 1,5 meter-maatregel is daar moeilijk te handhaven. De gemeente noemt het „een uit nood geboren experiment omdat andere maatregelen op deze vijf plekken niet goed werken.”

Voordat er boetes worden uitgedeeld, worden mensen die geen mondkapje dragen eerst aangesproken. In de meeste gevallen blijkt een waarschuwing voldoende volgens de gemeente. „Iemand aanspreken is vaak voldoende omdat mensen de ratio achter de regels vaak snappen en het gezondheidsrisico zelf ook niet willen lopen. Daarom spreken we altijd eerst aan, waarschuwen dan en gaan dan pas over tot eventuele beboeting. Het geven van boetes is altijd het sluitstuk bij gedragsverandering.”

Rechter

Eerder deze week bepaalde de rechter dat het dragen van een mondkapje op deze plekken voorlopig verplicht blijft. Onder meer protestgriep Viruswaarheid en de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink hadden een kort geding aangespannen. Ze vinden de mondkapjesplicht een inbreuk op hun grondrechten. Maar de rechter bepaalde dat de maatregel niet onrechtmatig is.

Ook in Rotterdam gelden sinds begin deze maand dergelijke maatregelen op drukke locaties. Daar zijn mondkapjes onder meer verplicht in delen van het centrum, zoals de Meent en de Lijnbaan, en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. De pilot in Rotterdam loopt tot 31 augustus.

Zowel Rotterdam als Amsterdam evalueren het experiment eind deze maand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
148 boetes voor niet dragen mondkapje op drukke locaties in Amsterdam
Sluiten