Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 6 jul 2020 / 07:26 uur

‘Virus onderschat, Nederland werd door corona overvallen’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het coronavirus tot eind februari onderschat.

Dat stelt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in NRC.

Lockdown hoorde niet in westerse wereld

„Niet alleen ons, het heeft heel Europa overvallen”, zegt Timen. „Zeker in West-Europa was er een massale instroom van infecties door de wintersportvakanties, en onder meer in Nederland hadden we daar nog een extra aanjager bij: het carnaval.” De situatie die volgde was volgens haar „onwerkelijk”. „Ik geef al lang les aan medische studenten. Het concept lockdown kwam alleen aan bod in historisch perspectief, in tijden van de pest, of lokaal tijdens de grieppandemie in 1918. Een lockdown behoorde niet tot het arsenaal van maatregelen bij uitbraken in de westerse wereld.”

Een foto van Aura Timen met ex-minister Bruno Bruins en Jaap van Dissel van het RIVM.
Vlnr: ex-minister Bruno Bruins (Volksgezondheid), Jaap van Dissel van het RIVM en Aura Timen. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Risico’s coronavirus vielen wel mee’

„Ik zal nooit vergeten hoe het begon”, blikt Timen in de krant terug. „Op vrijdag 21 februari sprak ik op een symposium in Amsterdam. Ik had me verdiept in de situatie in Europa: in Italië hadden ze drie coronagevallen, mensen uit China, die lagen sinds eind januari in het ziekenhuis. Verder helemaal niets. We hadden twee groepjes besmettingen in Europa: een in Frankrijk, een in Duitsland. Dus ik zei in mijn praatje dat de risico’s best meevielen. Daar ben ik later erg op aangevallen. Ik denk terecht, ik was misschien overmoedig.” Daarna ging de verspreiding snel. „Onderweg naar huis keek ik op mijn telefoon: een bericht over zeven nieuwe besmettingen in Italië. De volgende dag waren dat er tientallen, op zondag honderden.”

Tweede golf coronavirus

Timen verwacht dit najaar een tweede golf van het coronavirus. „Ik zie geen reden waarom dat niet zou gebeuren. Dit soort luchtwegvirussen, ook andere coronavirussen, gedijen in het winterseizoen”, zegt de bijzonder hoogleraar infectieziektenbestrijding. „In de herfst en winter zitten we meer binnen, op elkaar. Als we allemaal de regels 100 procent naleven, is er een kans dat we het heel beperkt houden.”

Lees ook: Mogelijk geval van builenpest in Noord-China, maatregelen genomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Virus onderschat, Nederland werd door corona overvallen’
Sluiten