Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Vatbaarheid voor coronavirus blijkt ook erfelijk

Een erfelijke aanleg bepaalt mede hoe ziek iemand wordt na besmetting met het coronavirus. Bepaalde plekken in het DNA kunnen ervoor zorgen dat mensen bevattelijker zijn voor het virus. De ontdekking kan misschien helpen bij het vinden van een medicijn.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben meegedaan aan een internationale studie, die ook in Italië en Spanje is uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn donderdag verschenen in het belangrijke wetenschapsblad New England Journal of Medicine.

Bloedgroep A vatbaarder voor het coronavirus

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die bloedgroep A hebben vatbaarder zijn voor het coronavirus en er dus zieker van worden. Volgens het onderzoek hebben mensen met deze bloedgroep 50 procent meer kans dat ze aan de beademing moeten, zo meldt de New York Times.

Voor het Groningse onderzoek Lifelines was al het DNA beschikbaar van tienduizenden noorderlingen. Zij vullen elke twee weken een vragenlijst over hun gezondheid in. De onderzoekers kunnen de antwoorden vergelijken met het genetisch materiaal om patronen te zoeken.

In Nederland is het coronavirus inmiddels redelijk onder de duim, maar in andere landen maakt het virus nog volop slachtoffers. De VS breken record na record wat betreft aantal besmettingen en ook het Spaanse Segrià ging vandaag opnieuw in lockdown door de zorgwekkende toename in besmettingen nadat de maatregelen waren versoepeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.