Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Binnenland 25 jul 2020 / 15:20 uur

Lichamen omgekomen bemanning helikoptercrash terug in Nederland

Zaterdagmiddag is het vliegtuig met de lichamen van de omgekomen bemanningsleden aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. De bemanningsleden kwamen vorige week om het leven toen hun helikopter bij Aruba in zee stortte.

Na een korte ceremonie zijn de lichamen van de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies overgedragen aan de familie.

De kisten met de twee omgekomen militairen werden begeleid door hun twee collega’s die de crash wel overleefden. Bij de landing van het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en de plechtigheid waren minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aanwezig.

Daarnaast waren ook Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de commandanten van de luchtmacht en de marine aanwezig.

Foto van de politici die aanwezig waren op vliegbasis Eindhoven
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en commndant der strijdkrachten Rob Bauer tijdens een ceremonie op vliegbasis Eindhoven, na aankomst van het transportvliegtuig uit Curacao met de twee omgekomen NH-90 bemanningsleden. Foto: ANP POOL ROB ENGELAAR

Erehaag

Collega-militairen droegen de kisten, waarover de Nederlandse vlag was gedrapeerd, op de schouders het vliegtuig uit. Andere militairen van de marine en de luchtmacht vormden een erehaag.

Bij vertrek van Curaçao hadden onder anderen bemanningsleden van de Zr.Ms Groningen, het marineschip waar de helikopter bij hoorde, het omgekomen tweetal al uitgeleide gedaan.

De marinehelikopter van het type NH-90 stortte zondagmiddag (lokale tijd) in zee. Dat gebeurde bij terugkeer van een patrouille in opdracht van de Arubaanse kustwacht. De twee andere bemanningsleden raakten niet gewond bij de crash.

Condoleanceregister

De Inspectie van Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de marechaussee doen onderzoek naar de oorzaak van het voorval. Via het condoleanceregister dat online is geopend zijn „duizenden hartverwarmende reacties” binnengekomen, zegt Defensie.

Lees ook: Ministerie: iedereen kan weer binnen 24 uur coronatest doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lichamen omgekomen bemanning helikoptercrash terug in Nederland
Sluiten