Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Goudmijn? Honderden kilo’s goud ontdekt bij metaalrecyclingsbedrijf 

De opsporingsdiensten hebben afgelopen zaterdag een inval gedaan bij een metaalrecyclingsbedrijf in Venlo. Daar troffen zij honderden kilo’s goud aan ter waarde van miljoenen euro’s.

Maar dat was niet het enige wat de opsporingsdiensten vonden. De politie, FIOD en Openbaar Ministerie (OM) namen voor ruim een miljoen euro in beslag aan contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges. Ook vond de politie tien vuurwapens en munitie. Vandaag maakte het OM bekend dat twee medewerkers zijn gearresteerd.

Weinig afval gerecycled

Reden voor de inval op zaterdag in het bedrijf en in de woningen van de medewerkers was de verdenking van witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrift, heling en diverse milieudelicten. Het metaalrecyclingsbedrijf zamelde afval in om te recyclen. Dit bleek alleen amper te gebeuren en stapelde het afval zich tot een hoogte van bijna tien meter. Het afval bestaat uit schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren en transformatoren.

FIOD en politie legden beslag op drie woningen, administratie, honderden kilo’s edelmetalen waaronder goud, 450.000 euro contant geld, auto’s waaronder een Maserati, Ferrari en een Porsche, en verder op zeventien dure horloges.  Alsof dat nog niet genoeg was, ontdekten de opsporingsdiensten gestolen goederen zoals metalen platen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is de komende dagen bezig met het ontmantelen van een container met verouderde munitie en mortieren.

Speciaal zoekteam

Deze ‘goudmijn’ kon worden opgespoord doordat de opsporingsdiensten hulp kregen van een speciaal zoekteam van Defensie dat verborgen ruimtes opspoort. FIOD en politie onderzoeken de komende tijd administratie en geldstromen van het bedrijf. Het OM verdenkt het bedrijf van ‘witwassen’ van crimineel geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goudmijn? Honderden kilo’s goud ontdekt bij metaalrecyclingsbedrijf 
Sluiten