Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 jul 2020 / 11:29 uur

55 procent Nederlanders wil mondkapje in openbare ruimte

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat mondkapjes in alle openbare binnenruimtes verplicht moeten worden.

Dat meldt onderzoeker Maurice de Hond vandaag op basis van zijn wekelijkse opiniepeiling.

Vertaald naar de achterban van politieke partijen valt op dat vooral kiezers van CDA en PvdA (bijna 65 procent) voor zo’n mondkapjesplicht zijn. Van de mensen die stemmen op Forum voor Democratie en de PVV is dat respectievelijk 40 en 36 procent.

Verdeeldheid over terugdraaien versoepelingen

Een minderheid van de ondervraagden (41 procent) vindt dat bepaalde versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid zouden moeten worden. De versoepelingen, onder meer in het openbaar vervoer en rond kermissen en sekswerkers, zijn per 1 juli ingevoerd. Van de achterban van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50PLUS wil ruim de helft dat de versoepeling van de coronamaatregelen ongedaan wordt gemaakt. Ruim de helft van de kiezers van PVV en FVD vindt juist dat eraan vastgehouden moet worden.

Een foto van een meisje met een mondkapje dat uit de trein stapt
Een mondkapje dragen in het openbaar vervoer is verplicht sinds 1 juni. Foto: ANP / Sem van der Wal

Overschatting aantal positieve coronatesten

Verder overschat meer dan de helft van de Nederlanders volgens de onderzoeker het aandeel besmette personen, die bij coronatesten worden ontdekt. Op de vraag hoeveel procent van de afgelopen week geteste mensen positief is, geeft bijna de helft (45 procent) het juiste antwoord: minder dan 2 procent is positief getest. Een op de tien ondervraagden denkt dat dit boven de 10 procent ligt.

Vrijdag meldde EenVandaag dat twee op de drie mensen voor invoering zijn van een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes, als het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Het tv-programma baseerde dat op een peiling onder 24.000 leden van het eigen opiniepanel.

Lees ook: 7 duurzame mondkapjes om verantwoord mee te reizen in het OV

Lees ook: Overheid brengt versoepeling maatregelen in eenvoudige taal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
55 procent Nederlanders wil mondkapje in openbare ruimte
Sluiten