Metro
Metro Binnenland 29 jun 2020 / 14:42 uur

Tieners fatale flatbrand: wel schuld, geen opzet, geen straf

De rechtbank verklaart twee minderjarige jongens uit Arnhem schuldig aan het veroorzaken van een flatbrand. Ze krijgen geen straf. De rechtbank stelt voorop dat de jongens kinderen zijn en zich ook zo hebben gedragen.

Het werd de ergste oud en nieuw ooit voor het gezin uit Arnhem. Op Nieuwjaarsnacht kwamen ze alle vier vast te zitten in de lift, nadat er brand uitbrak. Ze zaten als ratten in de val, terwijl de liftschacht vol met rook kwam te staan. De vader en z’n zoon overleden, moeder en dochter raakten ernstig gewond.

Vuurwerk

De brand ontstond kort na middernacht in de entree van de flat aan het Gelderseplein. Een afgedankt bankstel in het portiek vatte vlam toen daar vuurwerk op was gelegd. Als gevolg van de brand viel de stroom in de flat uit.

Volgens de rechtbank gaat het om kinderen die de ver strekkende gevolgen van hun handelen niet goed kunnen overzien. Zij hebben de brand niet expres gesticht. De jongens hebben volgens de rechtbank wel aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gehandeld. Daarmee hebben zij dus wel schuld aan de brand.

De brand heeft ook voor de jongens al veel gevolgen gehad. Daarom legt de rechtbank, ondanks de verschrikkelijke uitkomst die de brand voor de slachtoffers heeft gehad, geen straf of maatregel meer op.

Hoe het ging

De  jongens – toen twaalf en dertien jaar oud – woonden in de flat en staken rond de jaarwisseling vuurwerk af. Op een gegeven moment stak een van de jongens een grondbloem af tussen de kussens van een bank die in de hal van het flatgebouw stond. Beide jongens keken er even naar toen die afging, laat Rechtspraak.nl weten. Daarna stapten ze de lift in, die het toen nog gewoon deed. Uit de grondbloem kwam vervolgens weer een vlammetje, dat uiteindelijk uitgroeide tot een grote brand.

Geen opzet, wel schuld

De officier van justitie vindt dat sprake was van opzet en eiste een werkstraf van 60 uur. Hoogleraar jeugdrecht Peter van der Laan van de Vrije Universiteit legde twee weken geleden tegen Omroep Gelderland uit dat bij jonge daders opvoeding centraal staat en niet vergelding. „In deze zaak gaat het echt om jonge jongens, uitzonderingen. Ze hebben never nooit de intentie gehad lichamelijk leed toe te brengen, laat staan dodelijk letsel. Dat neem de kinderrechter mee.”

De rechtbank oordeelt dan ook in de lijn van zijn verwachting. „Er is geen sprake van opzet, wel van schuld. De jongens wilden geen brand stichten.” Zij hebben het dus niet expres gedaan. Er was ook geen zogenoemd ‘voorwaardelijk opzet’.

De rechtbank oordeelt dat de jongens samen schuldig zijn aan de brand. Zij waren vanaf ongeveer half 12 ‘s avonds samen met vuurwerk bezig en hadden daarbij inwisselbare rollen. Dat uiteindelijk een van de twee jongens het vuurwerk in de bank stak en afstak, en de ander niet, maakt daarbij niet uit, zegt de rechtbank.

Impact van de brand: verhuizen

De rechtbank stelt voorop dat de jongens kinderen zijn en zich ook zo hebben gedragen. De impact van de brand en de gevolgen daarvan op hun leven is groot. Zij hebben de afgelopen maanden veel meegemaakt: zo hebben zij onder andere een nacht op het politiebureau doorgebracht. Ook moesten de gezinnen verhuizen, omdat zij niet in de flat konden blijven wonen. De jongens zijn een tijd niet naar school geweest, maar hebben de draad weer opgepakt en doen het goed op school. Ze hebben geen strafblad, zijn niet agressief en hebben geen sociale problemen.

Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) adviseerde de rechtbank om de jongens geen straf of maatregel op te leggen. De Raad benadrukte dat het om kinderen gaat. Ook zei de Raad dat het wèl opleggen van een straf of maatregel tot gevolg kan hebben dat de jongens zich „crimineel” gaan voelen en dat zij daardoor juist op het verkeerde pad komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tieners fatale flatbrand: wel schuld, geen opzet, geen straf
Sluiten