Metro
Metro Binnenland 22 jun 2020 / 20:12 uur

Minder nieuwe medewerkers met migratieachtergrond bij politie

Het aantal nieuwe collega’s bij de politie met een migratieachtergrond is in vergelijking met de voorgaande twee jaar gedaald.

In 2019 had 16 procent van de nieuwe medewerkers volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een migratieachtergrond. In zowel 2017 als 2018 was dat 21 procent.

Meer divers

Het totale aantal politiemedewerkers met een migratieachtergrond is wel ongeveer gelijk gebleven. Het gaat om 13 procent van het personeel. „Onder de collega’s die vorig jaar bij de politie kwamen werken, waren er relatief meer met een meetbare migratieachtergrond dan onder de collega’s die vertrokken”, staat in de uitleg van de vandaag gepubliceerde cijfers.

De politie laat weten de ambitie te hebben om meer divers te worden, ook als het gaat om culturele diversiteit. „Alle burgers moeten zich kunnen herkennen in hun politie en zich vrij voelen de politie te benaderen. Er zijn mensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Mensen die zich kunnen inleven in andere leefstijlen en culturen, meerdere talen beheersen of over een netwerk beschikken binnen een bepaalde gemeenschap.”

Lees hier hoe Politie Ede onlangs geen kruimeldief, maar een kaasdief in de kraag greep

Exit

Gemiddeld is de uitstroom bij medewerkers van de politie in de leeftijd tot 30 jaar 4 procent. Bij medewerkers in die leeftijdsgroep met een migratieachtergrond is dat ruim 7 procent. De politie houdt sinds kort zogenaamde ‘exit-interviews’ om te kijken waar dat verschil precies vandaan komt. Ook komt er onder meer onderzoek naar hoe de reputatie van de politie onder specifieke groepen kan worden verbeterd.

Bij de politie werken meer dan 65.000 mensen. Volgens de meetmethode van het CBS heeft iemand een migratieachtergrond als hij of zij zelf is geboren in een ander land of als minstens een van de ouders daar is geboren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder nieuwe medewerkers met migratieachtergrond bij politie
Sluiten