Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 28 jun 2020 / 11:56 uur

Marineschip de Ruyter na vijf maanden missie terug in ‘ander’ Nederland

Het marineschip De Ruyter is zondagochtend teruggekeerd in de thuishaven van Den Helder, na een missie van vijf maanden in de Golf-regio.

De bijna 200 mannen en vrouwen van het fregat van De Ruyter moesten vanwege de coronapandemie al die maanden aan boord blijven. Ze mochten tussendoor geen havens bezoeken. Alleen in Abu Dhabi mocht de bemanning even aan wal op het marineterrein, zegt een marinewoordvoerder.

Foto van marineschip De Ruyter
Door de coronamaatregelen mag familie niet bij de ceremonie zijn. Foto: ANP / OLAF KRAAK

In Den Helder, waar ze eind januari vóór de corona-uitbraak vertrokken, treffen ze voor het eerst een ander Nederland aan. Zo mag door de coronamaatregelen familie niet bij de ceremonie zijn, waarbij commandant der strijdkrachten Rob Bauer de bemanning een herinneringsmedaille uitreikt. De ophalers wachten op het parkeerterrein en familie kan de ceremonie via een streaming volgen.

Foto van bemanning marineschip De Ruyter
Commandant der strijdkrachten Rob Bauer zal de bemanning een herinneringsmedaille uitreiken. Foto: ANP / OLAF KRAAK

De Golf-regio

Het luchtverdedigings- en commandofregat had tijdens de missie Agenor als belangrijkste opdracht om de maritieme veiligheidssituatie in de Golf-regio in kaart te brengen en zo bij te dragen aan een vrije doorvaart.

Volgens de Amerikanen zat Iran daarachter, maar Teheran ontkende dat. De Amerikanen hebben ook een maritieme missie in het gebied, maar het kabinet koos bewust voor een Europese missie, omdat de Amerikanen inzetten op maximale druk op Iran.

Behalve met de militaire inzet proberen de Europese landen ook via diplomatieke weg de spanningen in de regio te verminderen. Met de missie laat Europa volgens de Fransen ook zien dat het bereid is om zijn eigen veiligheid te garanderen. Denemarken volgt de Nederlanders over enkele weken met een marineschip op.

De afgelopen maanden was het rustiger in het voor de oliehandel cruciale gebied. Er waren geen incidenten waarbij De Ruyter betrokken was, zegt een marinewoordvoerder.

Lees ook: Dode bij schietincident Black Lives Matter-betoging in Kentucky

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marineschip de Ruyter na vijf maanden missie terug in ‘ander’ Nederland
Sluiten