Metro
Metro Binnenland 10 jun 2020 / 10:22 uur

‘Landelijk coördinator nodig om discriminatie aan te pakken’

Er is een landelijk coördinator nodig om discriminatie aan te pakken, zegt het College voor de Rechten van de Mens. De onafhankelijke toezichthouder stelt dat discriminerend gedrag in de openbare ruimte in Nederland structureel voor komt en ernstige gevolgen heeft.

Dat staat in het jaarverslag van 2019, dat vandaag uitkomt. „Twee derde van de mensen met een discriminatie-ervaring op straat, online of in het openbaar vervoer vertoont aanpassings- en mijdingsgedrag”, aldus het College voor de Rechten van de Mens. „Denk aan vrouwen die ’s avonds niet alleen over straat durven, aan homostellen die niet langer hand in hand durven te lopen en aan mensen met een donkere huidskleur of niet-westers uiterlijk die zich online niet meer durven uit te spreken.”

Gehele samenleving

In het jaarverslag staat dat discriminerend gedrag voorkomt in de gehele samenleving, van het onderwijs en de werkvloer tot aan de openbare ruimte, zoals in de horeca, online en in de woonomgeving. „De vele antiracismedemonstraties onderstrepen de hardnekkigheid van het probleem. Cijfers van het college laten zien dat 28 procent van de mensen die discriminatie in de openbare ruimte ervaren, dat ook op grond van hun afkomst meemaken. Dus op grond van hun huidskleur, nationale of etnische afkomst of taal.”

Het College roept de overheid daarom op om een landelijk coördinator aan te stellen om de situatie te verbeteren. „Deze coördinator kan ervoor zorgen dat de overheid een overkoepelende, integrale en structurele aanpak van alle vormen van discriminerend gedrag ontwikkelt.”

‘Overheid: zorg dat discriminatie niet normaliseert’

Het College beveelt de overheid aan zich in te zetten op het terugdringen van alle vormen van discriminerend gedrag in de openbare ruimte. „De overheid moet niet alleen de ernstigste vormen van discriminatie, zoals fysiek en seksueel geweld, bestrijden. Ook andere discriminerende gedragingen, zoals beledigingen en intimidatie, moeten worden aangepakt. Anders ontstaat het risico dat discriminerend gedrag normaliseert.”

„Om normalisering te voorkomen is het ook belangrijk dat de overheid blijft werken aan bewustwording en blijft uitstralen dat iedereen een plek heeft in de samenleving. Daaraan draagt bij dat bewindslieden en politici zich uitspreken wanneer ernstige discriminatie-incidenten zich hebben voorgedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Landelijk coördinator nodig om discriminatie aan te pakken’
Sluiten