Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 3 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Demonstratie in Rotterdam gestopt: drukte onbeheersbaar

Op het protest tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten zijn in Rotterdam vandaag zoveel mensen afgekomen, dat de drukte onbeheersbaar werd. Geschat wordt dat 4000 tot 5000 of nog meer betogers aanwezig waren.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot een einde aan de demonstratie te maken. De politie heeft de actievoerders opgeroepen te vertrekken. Dat verliept rustig. Toen betogers zich naar elders in de stad begaven, ging het toch mis. De ME heeft op het Schouwburgplein in Rotterdam ingegrepen toen groepen vernielingen aanrichten. Dat zeiden de politie en Aboutaleb op een persconferentie.

Foto van demonstranten in de binnenstad van Rotterdam.
Demonstranten trokken door de Rotterdamse binnenstad na afloop van een manifestatie tegen racisme en politiegeweld in de VS. Aan anderhalve meter afstand houden werd niet gedaan. Foto: ANP / Marco de Swart

Ruiten en stoelen vernield

Op sommige plekken in Rotterdam was het onrustig. Groepen mensen bleven hangen en er werden ruiten, hekken en terrasstoelen vernield. De politie liet via Twitter weten dat twee mensen zijn aangehouden. Dat is onder meer voor gooien van vuurwerk naar een agent.

Plaats van demonstratie was al veranderd

Aboutaleb had dinsdagavond besloten dat de demonstranten op het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein mochten demonstreren. Eerder wilde hij maximaal 80 mensen op het Schouwburgplein toestaan, maar na ervaringen in Amsterdam, Den Haag en Groningen zou het daar nooit bij blijven. Waren er in Amsterdam op de Dam 5000 betogers en ging het daar met afstand houden helemaal mis, ook in Rotterdam waren er binnen no-time tussen de 1000 en 2000 mensen en dat liep alleen maar op. De organisatie in de hoofdstad riep demonstranten gisteravond op om de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven.

Foto van betogers bij de demonstratie in Rotterdam

Alsmaar drukker

Het Wilhelminaplein stond al snel vol demonstranten. De andere actievoerders werden naar de Erasmusbrug verwezen. Ook daar werd het alsmaar drukker. De actievoerders hadden toestemming voor een betoging tussen 17.00 uur en 18.30 uur. Onderstaande foto geeft een beeld van een vroeg stadium van de demonstratie.

Handhavers wezen de betogers er voortdurend op zich te houden aan de afstandsregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die aanwijzingen werden zo goed als het kon opgevolgd, maar op een gegeven moment ging het niet meer. Veel actievoerders hebben mondkapjes op.

‘Het gaat goed komen’

Medeorganisator Caitlin Schaap liet aan het begin van de demonstratie weten dat de organisatie een team ‘sfeerbeheer’ had gevormd. Dat bestond uit veertig mensen en moest helpen bij het in goede banen leiden van de betoging. Angst dat het uit de hand gaat lopen, had Schaap toen nog niet. „Dit gaat helemaal goed komen.” Na de beëindiging was ze reëel: „We hebben onze uiterste best gedaan om de betogers op anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar dat is helaas niet gelukt.”

Aboutaleb vindt het jammer dat de demonstratie afgebroken moest worden. Hij prees de organisatoren omdat die hun best deden de demonstratie in goede banen te leiden.

De burgemeester zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat er wel veel politie in de stad zal zijn, maar „dat zij de demonstranten zullen coachen en hen zullen aanspreken als zij zich misdragen”. „Maar ik ga ervan uit dat dat niet nodig is”, zei Aboutaleb.

Demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen gisteren rustig. Mensen konden voldoende afstand houden in verband met de coronaregels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demonstratie in Rotterdam gestopt: drukte onbeheersbaar
Sluiten