Metro
Metro Binnenland 29 jun 2020 / 10:48 uur

Artiesten demonstreren met filmpje, ‘theateraffiches-loper’ en stille fanfare

Tientallen kunstenaars demonstreren op originele wijze bij de ingang van de Tweede Kamer. Die praten vandaag met cultuurminister Ingrid van Engelshoven over het kunstbeleid in de komende vier jaar.

De betogers hebben, geheel in stijl, een loper gemaakt van theateraffiches en uitgelegd voor de deur van het Kamergebouw op het Plein. Ook is de stille fanfare van de partij.

Kunstwereld

Onder de demonstranten is de 84-jarige acteur Hans Croiset, tweevoudig winnaar van de prestigieuze toneelprijs Louis d’Or. „Ik sta hier niet voor mezelf, want ik heb een rijk gesubsidieerd leven achter de rug. Ik sta hier voor al die zzp’ers”, zegt Croiset. Hij pleit voor een cao voor alle toneelspelers. Actrice Anne-Wil Blankers (79) zegt dat de kunstwereld de komende tijd 1,5 miljard euro nodig heeft.

Vele andere acteurs, cabaretiers en andere (klein)kunstenaars sprongen ook al in de bres. „Voor de liefhebber is het een gemis, voor de sector een ramp”, zegt Halina Reijn in het filmpje van #reddecultuur. „Gebruik je creativiteit, zou ik tegen het kabinet willen zeggen”, zegt Gijs Scholten van Aschat. „Red de cultuur”, zegt iedereen in het filmpje, en ook vele cultuurminnenden op social media. Er is zelfs een #OdeAanDeKunstChallenge gaande, waar iedereen op eigen wijze invulling aan geeft.

Kamer

PvdA, SP en GroenLinks pleiten vandaag voor een ambitieuzer noodfonds, laat Lodewijk Asscher weten. Minister Van Engelshoven uitte een paar dagen geleden nog haar blijdschap over „die stip aan de horizon”.

Scapino

Het kabinet heeft van 2021 tot en met 2024 bijna 200 miljoen per jaar te vergeven voor de basisinfrastructuur ofwel BIS. De Raad voor Cultuur wil meer instellingen met een vernieuwend aanbod de kans geven, soms ten koste van gevestigde en gewaardeerde instellingen, zoals het Scapino Ballet in Rotterdam.

Dat dit bijna 75-jarige gezelschap in het bestel moet sneuvelen, veroorzaakte al veel commotie. De Raad zette zich verder in het bijzonder in voor organisaties buiten de Randstad en, onder meer, de terreinen popmuziek, musical, e-culture, regionale musea en design.

Beperkingen

De cultuurwereld heeft lang de deuren moeten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. De zalen mogen slechts beperkt weer publiek ontvangen. In verband met de coronacrisis praat de Kamer maandag ook over aanvullende ondersteuning voor de culturele en creatieve sector. Het verlies aan publieks- en zakelijke inkomsten zal in 2020 oplopen tot 2,6 miljard, zo liet belangenvereniging Kunsten ’92 vorige week weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Artiesten demonstreren met filmpje, ‘theateraffiches-loper’ en stille fanfare
Sluiten